Erişilebilirlik

Suriye Rusya'nın Silah Önerisini Kabul Etti


Suriye başbakanı Vail el-Halki Şam'ın Rus önerisini kabul ettiğini açıklarken
Suriye başbakanı Vail el-Halki Şam'ın Rus önerisini kabul ettiğini açıklarken
Suriye hükümeti Rusya’nın olası bir Amerikan saldırısını önlemek için elindeki kimyasal silahları uluslararası kontrole devretmesi önerisini resmen kabul etti.
Başbakan Vail el-Haliki Şam hükümetinin “Suriyeli kanının dökülmesini önlemek” için öneriyi kabul ettiğini açıkladı.

Bu arada Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Fransa’nın 21 Ağustos kimyasal silah saldırısını kınayan ve bunu düzenleyenlerin Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanması çağrısı yapan bir karar tasarısını BM Güvenlik Konseyine sunacağını bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Rus yetkililerin Suriye ile kendi “somut planları” hazırlama üzerinde çalıştıklarını ve diğer ülkelere yakında bir öneri sunacaklarını açıkladı.

İran, Çin ve Arap Birliği Rusya’nın önerisini memnunlukla karşıladıklarını bildirdi. Ancak Suriye muhalefet cephesi öneriyi “Esat’ı kurtarma girişimi” olarak niteleyerek reddetti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Pazartesi günü kimyasal silahların uluslararası kontrole geçmesi eğer Amerikan saldırısını engelleyecekse Rusya’nın Şam’la işbirliğine hazır olduğunu belirtmişti.
Lavrov Suriye’nin yalnızca bu silahları uluslararası kontrole bırakmanın ötesinde ilerde bu silahları yok ederek Kimyasal Silahları Yasaklama anlaşmasını imzalaması gerektiğini söylemişti.

Moskova’da Lavrov ile görüşen Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim de Amerikan saldırısını önleme olanağı yaratacaksa bu konuda Rusya ile işbirliği yapacaklarını açıklamıştı.

Suriye’nin en güçlü müttefiki olan Rusya Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry’nin bir açıklamasına dayanarak bu öneride bulundu .
Kerry Londra’da bir gazetecinin “Suriye’nin bir Amerikan saldırısını engellemek için yapabileceği herhangi bir şey var mı?” sorusuna yanıt olarak yönetimin ülkenin elinde bulunan tüm kimyasal silahları uluslararası topluma devrederek tam bir kontrol ve sayım yapılmasına izin verebileceğini söylemişti.

Rusya bugüne kadar Suriye’nin en önemli destekçisi oldu ve silah yardımlarının dışında, Çin’le beraber Güvenlik Konseyi’nde Esat’ı kınayan üç öneriyi engelledi.

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz sağlam” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG