Erişilebilirlik

Suriye Sınırında Çatışmalar


Türk sınır kasabalarına sığınan Suriyeli mülteciler
Türk sınır kasabalarına sığınan Suriyeli mülteciler
Sınır kasabası Ceylanpınar’da Suriye’den açılan ateş sırasında 17 yaşında bir Türk vatandaşının öldüğü bildirildi. Anadolu Ajansı'nın haberine göre göğsüne mermi isabet eden Mahsun Ertuğrul kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı.

Başından vurulan Mehmet Gündüz ise tedavi için Ankara'ya gönderildi.

Yetkililer atılan kurşunların isyancı Nusra Cephesine bağlı el-Kaide yanlısı İslamcı isyancılar ile Kürt militanların çatıştığı Resulayn kasabasından geldiğini açıkladı.

Merkezi İngiltere’deki Suriye İnsan hakları Gözlem Örgütü Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) bağlı Kürt militanların İslamcı grubu püskürterek kasabanın büyük bölümünün kontrolunu ele geçirdiğini bildirdi.

Örgüte göre çatışma Nusra Cephesi militanlarının devriye gezmekte olan silahlı bir Kürt grubuna saldırması ve bir kişiyi rehin alması üzerine çıktı. Kürtler, toprak uyuşmazlığından doğan çatışmada sekiz Nusra Cephesi militanını öldürdüklerini bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada Suriye’den Ceylanpınar İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne açılan ateşte 5 ila 10 adet hafif silah mermisinin isabet aldığı belirtildi. Açılan ateşe, Cenkeser Sınır Karakolu’ndan karşılık verildiği de kaydedildi.

Suriye’de Kriz Felaket Boyutunda

Bu arada BM yetkilileri Suriye’deki iç savaşta her ay en az 5 bin kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Mülteci krizi de 1994 yılında Ruanda’daki soykırımdan bu yana en kötü seviyeye geldi.

BM İnsan Haklarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Ivan Simonoviç dün Genel Kurul üyelerine sunduğu raporda artan ölü sayısıyla birlikte Suriye’deki durumun ciddi biçimde kötüleştiğini kaydetti. Simonoviç, çocukların bile gözaltına alındıklarını, işkenceye maruz bırakıldıklarını ve infaz edildiklerini söyledi. BM yetkilisi, toplu şekilde adam öldürmenin de giderek hızlandığını kaydetti.

BM Mülteciler Dairesi Başkanı Antonio Gueterres de yaklaşık 1 milyon 800 bin mültecinin üçte birinin yıl başından bu yana Lübnan, Ürdün, Türkiye, Irak ve Mısır’a sığındığını söyledi.

BM yetkilileri hem isyancıların hem de ordu birliklerinin insani yardım sevkiyatını engellediğini de açıkladı.

Simonoviç, zaman zaman ülkeden çıkmaya çalışan Suriyeliler’in ordunun kurduğu kontrol noktalarında yakalanarak öldürüldüklerini de vurguladı. BM yetkilisi Suriye’de insanlık suçunun kural haline geldiğini de söyledi.

Suriye hükümeti adına konuşan bir diplomat ise, Genel Kurul’da, halkın insani yardımları alabilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Suriyeli yetkili, sorunların çoğundan, diğer ülkelerden Suriye’ye sızan teröristleri sorumlu tuttu.

Rejim yanlısı siyasi analiste suikast

Bu arada Suriye güvenlik kuvvetleri ile Suriye resmi yayın organları Devlet Başkanı Beşar Esat’a yakınlığıyla bilinen Suriyeli siyasi bir uzmanın Lübnan’da suikaste uğradığını bildiriyor.

Siyasi analist Muhammed Darra Jamo’nun Sarafand’ta evinin dışında suikaste kurban gittiği de gelen bilgiler arasında.

Suriye resmi haber ajansı SANA, suikastten silahlı teröristleri sorumlu tuttu. Jamo sık sık Arap televizyonlarındaki programlara konuk olarak katılıyordu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG