Erişilebilirlik

Suriye'de Ateşkes Tehlikede


Suriye hükümeti Annan planı çerçevesinde askerlerini bazı kentlerden çekmeye başladığını önesürerken muhalefet büyük çapta çekilme olmadığını ve saldırıların devam ettiğini bildiriyor.

Merkezi Londra’daki Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü Suriye kuvvetlerinin Hama ve kuzeybatıdaki Maren kentlerine top ateşine tuttuğunu, Humus’un bazı kesimlerine de havan ateşi açıldığını haber verdi.

Örgüt, silahlı isyancıların Türk sınırının güneyindeki çöl kasabası Markada yakınlarında iki kontrol noktasına saldırarak altı Suriye askerini öldürdüğünü de ileri sürdü.

Türkiye'de basın toplantısı düzenleyen BM-Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan Suriye'nin ateşkesi uygulamak için 12 Nisan'a kadar süresi olduğunu belirtti. Annan barış planının çöktüğünü söylemek için henüz çok erken olduğunu da söyledi.

Moskova’da bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim Şam’ın Annan planını uygulamaya başladığını açıklarken ateşkesin uluslararası gözlemcilerin sevkiyle birlikte başlaması gerektiğini savundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Suriye hükümetinin barış planını uygulamakta daha kararlı davranması gerektiğini belirtirken muhalif güçleri de şiddeti durdurmaya çağırdı.

Öteyandan özel temsilci Kofi Annan Türkiye’de Suriye kuvvetlerinin sınır ötesinden ateş açtığı mülteci kampını ziyaret etti. Ateş sırasında ikisi Türk altı kişi yaralanmıştı. Bazı haberlerde iki Suriyeli mültecinin öldüğü öne sürülüyor.


Çin’de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Suriye’yi sınırı ihlal etmekle suçladı ve Ankara’nın “düşünmeyi istemediği” önlemleri almayı düşündüğünü söyledi. Erdoğan bunların ne olduğunu açıklamadı.

XS
SM
MD
LG