Erişilebilirlik

Suriye’de Cuma Namazı Sonrası Dev Gösteriler


Suriye’de Cuma Namazı Sonrası Dev Gösteriler
Suriye’de Cuma Namazı Sonrası Dev Gösteriler

Suriye’de Cuma namazının ardından sokaklara dökülen binlerce protestocu Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı istifaya çağırdı. Görgü tanıkları Kürtlerin yoğun olduğu Hasaka vilayetinde gösterilerin düzenlendiğini söylüyor. Reuters haber ajansı polisin göstericileri cop ve göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıtmaya çalıştığını bildirdi.

Şam, İdlib ve Humus’ta güvenlik kuvvetlerinin göstericilere ateş açması sonucu altı kişi öldü.

Askerlerin baskıyı arttırdığı Humus kentinde de gösteriler yapılıyor. Perşembe günü kente tanklar sevk edilmişti. Çok sayıda baskının yapıldığı operasyonlarda eylemciler tutuklandı. Dün gece Humus’ta ayrıca beş kişi daha öldürülmüştü.

Dara ve Lazkiye’de de gösteriler düzenlenirken, polis Kürtlerin yoğun olduğu Hasaka ilinde de göstericilere coplar ve gözyaşartıcı gazla müdahale etti.

Bu arada, resmi haber kaynakları Suriye’de Esad yanlısı gösterilerin de düzenlendiğini bildiriyor.

Öte yandan Fransa, vatandaşlarına baskı yaptığı, göstericileri tutukladığı ve öldürdüğü için Suriye hükümetini kınadı. Suriye hükümeti Şam’daki Fransız ve Amerikan büyükelçilerinin izinsiz olarak kentten ayrılmasını yasakladı. Büyükelçiler bu ay Humus’a giderek oradaki göstericilere destek vermişti.

XS
SM
MD
LG