Erişilebilirlik

'Suriye'de Hastanelere 4 Yılda 500 Saldırı Düzenlendi'


Dünya Sağlık Örgütü, iç savaşın sürdüğü Suriye’de hastanelere ve tıbbi merkezlere 500’den fazla askeri saldırı gerçekleştirildiğini ve dört yılda 480 hasta ve sağlık çalışanının öldürüldüğünü açıkladı.

DSÖ, bu saldırıların üçte ikisinin Suriye’nin kuzeybatısında, Rusya destekli Esat güçlerinin kontrolu yeniden geri almaya çalıştığı bölgelerde gerçekleştirildiğini bildirdi.

DSÖ, 2016 ile 2019 yılları arasında tıp merkezlerine 494 saldırı gerçekleştiğini, bu yılın ilk üç ayında da 9 saldırı daha düzenlendiğini kaydetti. Son saldırıların tamamının Suriye’nin kuzeybatısında olduğu ve 10 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. DSÖ, saldırıların sorumlularına ise raporda yer vermedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Doğu Akdeniz Bölgesel Acil Durum Direktörü Richard Brennan, Suriye’nin kuzeybatısındaki tıp merkezlerinin sadece yarısının çalışır durumda olduğunu da vurguladı. Bölgede bir milyon kişi evlerinden edilmiş durumda.

Birleşmiş Milletler’e bağlı olan Dünya Sağlık Örgütü sağlık merkezlerine yapılan saldırıların kaydını tutmakla yükümlü. 2016’dan bu yana Suriye’yi yakından izleyen DSÖ, BM soruşturmalarına da veri sağlıyor.

BM yetkilileri daha önce de Suriye hükümeti ve müttefiklerinin hastane ve okul gibi sivil kurumlara yönelik kasıtlı saldırılarını kınamıştı. Bu saldırılar kanıtlanabilirse, savaş suçu sayılabilecek.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG