Erişilebilirlik

Suriye'de İsyancılara İşkence Suçlaması


Şam'daki çatışmalarda elinde kalaşnikofuyla görüntülenen bir Suriyeli isyancı
Şam'daki çatışmalarda elinde kalaşnikofuyla görüntülenen bir Suriyeli isyancı

Suriye’de silahlı muhalefet üyelerinin de hükümet kuvvetleri kadar işkence, kaçırma ve cinayetlere karıştığı bildirildi.

New York merkezli İnsan Hakları Gözlem örgütü, isyancıların asker ve Devlet Başkanı Beşar Esad yanlılarını kaçırdığını, işkence yaptığını ve zaman zaman idam ettiğini duyurdu.

Uzun zamandır Esad rejimine bağlı güçlere benzer suçlamalarda bulunan İnsan Hakları Gözlem, muhalefet savaşçılarının taktiklerini kınadı. Aralarında Suriye Ulusal Konseyi’nin de bulunduğu birçok muhalefet grubuna açık mektup yazan İnsan Hakları Gözlem örgütünün Ortadoğu Direktörü Sarah Leah Whitson, “Suriye hükümetinin vahşi taktikleri, silahlı muhalefet gruplarının da benzer yöntemlere başvurması için gerekçe olamaz,” dedi.

Suriye’deki silahlı isyancılar oldukça dağınık ve örgütlü bir yapıya sahip değil. İsyancılar en büyük muhalefet örgütü Suriye Ulusal Konseyi’nin direktiflerine de uymuyor.

İnsan Hakları Gözlem örgütü, iddialarını muhalefetin elindeki tutsak rejim yanlılarının suçlarını baskı altında itiraf ettiği YouTube videolarına dayandırıyor. 18 kadar video görüntüde itirafçı tutukluların yüzlerinde yara, kan ve diğer darp izlerine rastlanıyor. Videolardan birinde de idam edilmiş Esad yanlısı bir milis, ağaca boynundan asılı olarak gösteriliyor.

Uzmanlar isyanın mezhepler arası bir iç savaşa dönüşmesinden kaygı duyuyor. Sünniler, 23 milyon nüfuslu Suriye’nin yüzde 75’ini oluştururken, ülke yönetimi azınlıktaki Nusayrilerin elinde.

XS
SM
MD
LG