Erişilebilirlik

Suriye'de Kanlı Referandum


Suriye'de Kanlı Referandum
Suriye'de Kanlı Referandum

Suriyeliler yeni anayasa için düzenlenen referandumda oy kullanırken ülke çapında çıkan çatışmalarda en az 31 sivil ve asker öldü.

Merkezi Londra’daki Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü Humus’un Sünni mahallerine devam eden top ateşinde dokuz sivil hayatını kaybederken silahlı isyancıların kentde dört Suriye askerini öldürdüğünü bildirdi.

Örgüt, referandum sırasında ülkenin diğer yerlerinde de sekiz siville 10 askerin öldürüldüğünü önesürdü.

Suriye’de muhalefetin boykot çağrılarına rağmen oy verme işleminin devam ettiği özellikle Beşar Esad’ın orta sınıf ve azınlıkların desteğine sahip olduğu Şam ve Halep’te katılma oranının yüksek olduğu haber veriliyor.

Buna karşın direnişin güçlü olduğu Humus, İdlip ve Daraa kentlerinde katılımın çok az olduğu bildiriliyor.

Yeni anayasa onaylanırsa Baas Partisinin tek parti yönetimi sona erecek, çoğulcu demokrasiye geçilecek ve devlet başkanının görev süresi yedi yıllık iki dönemle sınırlandırılacak.

Buarada Uluslararası Kızıl Haç Örgütü Humus’taki yaralıları tahliye için Şam hükümetiyle pazarlık yapıyor.

Örgüt, önceki gün, kentin 22 gündür yoğun bombardımana hedef olan Baba Emir semtinden ağır yaralı 7 kişiyi tedavi için tahliye ettiğini açıklamıştı.

Yaralılar arasında iki Batılı gazeteci Fransız Edith Bouvier ile İngiliz Paul Conroy'un bulunup bulunmadığı bilinmiyor.

Uluslararası Kızılhaç, kentte mahsur kalan insanlara ve yaralılara yardım ulaştırmak için Suriye yetkilileriyle görüşmelerini sürdürürken Beşar Esat rejimine baskı giderek artıyor.

Cuma günü Tunus’ta yapılan "Suriye'nin Dostları" konferansında Suriye'ye yönelik yaptırımların artırılması kararlaştırıldı. Bunlar arasında askeri ve sivil yetkililere seyahat yasağı uygulanması, hesaplarının doldurulması ve ülkeye silah ambargosu uygulanması da yeralıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG