Erişilebilirlik

Suriye’de Muhaliflerin Toplantısından Demokrasi Mesajı Çıktı


Siyasi eylemci ve muhalefet liderilerinin bir araya geldiği toplantıda aylardır devam eden şiddet olaylarına nasıl son verileceği görüşüldü.
Siyasi eylemci ve muhalefet liderilerinin bir araya geldiği toplantıda aylardır devam eden şiddet olaylarına nasıl son verileceği görüşüldü.

Suriye’de 150’den fazla aydın, siyasi eylemci ve muhalefet liderinin bir araya geldiği toplantıda, aylardır devam eden şiddet olaylarına nasıl son verileceği görüşüldü.

Ölenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan toplantıda demokrasiye geçiş süreci de ele alındı.

Toplantı sonrası yayınlanan bildirgede, katılımcıların bireysel hak ve özgürlükleri garantileyen bir demokratik devlet kurulması yönünde destekleri dile getirildi.

Bildiride, hükümetten göstericilere karşı askeri müdahaleye son vermesi, orduyu kent ve kasabalardan çekmesi, mahkemeye çıkarılmayan tutuklu eylemcileri serbest bırakması, halka gösteri ve toplanma hakkını vermesi istendi.

Toplantıya katılmayı reddeden bazı eylemci ve demokrasi yanlıları toplantının hükümet tarafından rejime meşruluk kazandırmak için düzenlendiğini öne sürüyor. Şam hükümeti, toplantıdan haberdar olduğu halde engelleme girişiminde bulunmadı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, toplantıyı “önemli bir gelişme” olarak tanımladı.

Bu arada, Beşar Esad Şam’da Amerikalı Demokrat Partili milletvekili Dennis Kucinich ile bir görüşme yaptı.

Suriye devlet televizyonunun haberinde, Esad ile Kuchinich’in “Suriye halkının meşru taleplerini görüştükleri” ifadesine yer verildi. Resmi SANA haber ajansı da, hükümetin ulusal diyalog başlatmak için 10 Temmuz’da muhalefetle görüşmelere başlayacağını bildirdi. Görüşmelerde muhalefeti kimin temsil edeceği ise açıklanmadı.

XS
SM
MD
LG