Erişilebilirlik

‘Kürtler’le Görüşme Konusunda İyimserim’


ABD’nin Suriye’den çekilme kararı sonrasında strateji belirleme amacıyla Kürtler’le görüşmelere başlayan Şam rejimi bu konuda iyimser olduğunu açıkladı. Açıklama Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal Miktad’tan geldi.

Ankara’nın Suriye’nin kuzeyine yeni bir harekat düzenleyeceğini açıklaması sonrasında Türkiye’nin terör örgütü PKK’nın Suriye kolu olarak gördüğü YPG/PYD unsurlarıyla rejim temsilcileri arasında görüşmeler yapılmış, Kürtler, Şam yönetiminden Türkiye sınırına asker konuşlandırmasını istemişti.

Bir grup gazeteciyle biraraya gelen Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal Miktad’a Kürtler’le görüşmede ilerleme sağlanıp-sağlanamadığı soruldu. Miktad, “Her zaman iyimser olmamız gerektiğini hissediyorum. Geçmişte yaşananlar çok cesaret verici gelişmeler değildi. Ancak şimdi işler bir sonuca doğru ilerliyor” diye konuştu.

Faysal Miktad, Suriye devleti ve ulusunun bir parçası olduklarını söyleyen Kürt grupların son dönemde yaptıkları açıklamaları onayladığı yönünde işaret verdi, “Devlete dönmeleri için koşullar uygun” ifadesini kullandı.

Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı, “O nedenle her zaman iyimserim. Siyasi grupları bunun başka bir alternatifi olmadığını göz önünde bulundurarak, Suriye devleti ve bu gruplar arasında devam eden diyalog konusunda samimi olmaya teşvik ediyorum” diye konuştu.

Üst düzey bir Suriyeli Kürt yetkili geçen hafta Reuters’a yaptığı açıklamada Kürt grupların Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanlığı’nda yaptıkları temaslarda Şam yönetimiyle anlaşma için bir yol haritası sunduğunu söylemişti.

Suriye’nin kuzeyindeki Kürtler’in en önemli önceliği bölgeyi YPG’yi ulusal güvenlik tehdidi olarak gören Türkiye’nin olası bir harekatından korumak için bir yol bulabilmek.

Suriye’ye daha önce iki kez harekat düzenleyen Türkiye, YPG kontrolunda olan ve ABD askerlerinin de görev yaptığı bölgeye harekatı ABD’nin çekilme kararı sonrası bir süreliğine askıya aldığını duyurmuştu.

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Miktad bütün yabancı güçlerin Suriye’den çekileceğinden emin olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG