Diyarbakır’da oyuncak alma imkanları olmayan, özellikle Sur’da yaşayan çocuklar için bir oyuncak kütüphanesi kuruldu. Çocuklar isterlerse kütüphanede oynuyor, isterlerse oyuncakları evlerine götürebiliyor.
Kentin tarihi Suriçi bölgesinde eski bir Diyarbakır evi, bugünlerde mahalledeki çocukların uğrak yeri oldu. Çocuklar okuldan arta kalan zamanlarını bu evde geçiriyor. Bu evin içinde bir kütüphane var. Ancak bu bildiğimiz kitap kütüphanesi değil, oyuncak kütüphanesi.
Kütüphane fikrinin sahibi Rengarenk Umutlar Derneği. Özellikle Sur’daki çocukların oyuncağa ulaşma imkanının az olması nedeniyle böyle bir kütüphane kuruldu. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Dernek Kurucusu Baver Arslan, kitap kütüphanesiyle aynı mantıkla çalıştıklarını söyledi. Arslan, ”Arkadaşlarla Sur içindeki çocukların imkanlarının az olduğunu düşündük. Bunun için böyle bir projeyi hayata geçirdik. Aslında işleyiş kütüphane mantığıyla aynı. Çocuklar haftanın belirli iki gününde gelip oyuncaklarını alıyorlar, diğer gün de oyuncaklarını değiştirmek için gelebiliyorlar. Haftanın iki günü bütün çocukları kitap kütüphanesindeki mantıkla, alıp oynayıp, gelip değiştirebiliyorlar. Değişim günleri dışında sayı azsa, burada grup oyunlarını oynatabiliyoruz. Aşağıda küçük bir oyun odamız var orada oyun etkinliklerini yapabiliyoruz. İsterlerse merkezimizde de oynayabiliyorlar” dedi.
Kütüphanenin bugünkü misafirleri 4-5 yaşlarında bir grup çocuk. Binaya girer girmez soluğu ikinci kattaki kütüphanede alıyorlar. Kızlar bebeklerin olduğu reyona, erkeklerse başka reyonlara koşuyor. Sonrasında oyuncaklar değişiyor. Kimisi doktorculuk oynuyor, kimisi flüt çalıyor. Zaman geçirebilecekleri yüzlerce oyuncak var kütüphanede.
Oyuncak kütüphanesini Rengarenk Umutlar Derneği kursa da, oyuncakları gönüller gönderiyor. Sadece Türkiye’den değil Avrupa ülkelerinden de oyuncak gönderen olduğunu ifade eden Arslan, ”Biraz gönüllü ağıyla oluşan bir kütüphane. Derneği kurduğumuz zaman öncelikle etrafımızdaki gönüllü arkadaşlarımız, bu konuda duyarlı olan arkadaşlara ulaştık. Küçük bit afişi sosyal medya hesaplarında paylaştık. Türkiye’nin hemen hemen her yerinden, hatta yurtdışından bile oyuncak yollamaya başladılar. İstediğimizden daha büyük bir oyuncak kütüphanesi kurma imkanımız oldu. Tamamen gönüllülerin bağışlarıyla kuruldu. Sürekli sirkülasyon olan bir durum. Bölgede hala oyuncağa ulaşamayan çocuk sayısı çok fazla. Bu çocuklara ne kadar dokunabiliriz diye bu çalışmayı her sene devam edecek. Almanya’dan, İsveç’ten, İsviçre’den oyuncak geliyor. Oradaki duyarlı insanlar tanıdıkları aracılığıyla gönderiyor” diye konuştu.
Üst katta sıkılan çocuklar bu kez alt kattaki oyun salonuna geçiyor. Çocuklar, bazı oyuncakları hayatlarında ilk kez gördüklerini söyleyerek, oyuncaklarla oynamaktan mutlu olduklarını söylediler.
Kütüphane Sur’da yaşayan çocuklar için kurulsa da, başka yerlerden gelenler de geri çevrilmiyor. Gönüllülerin bağışladığı oyuncaklardan, fazla gelenlerse, bölgedeki köylere gönderiliyor.