Erişilebilirlik

Süryaniler Köylerini Avrupa’ya Tercih Ettiler


Mardin’in Midyat ve Nusaybin İlçeleri arasında kalan Bagok Dağları'nın eteğindeki bir köy dikkat çekiyor. Adı Türkçe ElBeyendi Süryanice ise ‘Kafro’. Bagok eteklerindeki onlarca Süryani Köyünden biri. Bu köyde en dikkat çeken ise evler. Kafro’da klasik köy evlerinin yerini lüks villalar almış. Villaların ihtişamı hemen göze çarpıyor. Köyün bir de pizzacısı var. Sadece şehirlerde görmeye alışkın olduğumuz pizzacıyı dağ başında görmek şaşırtıyor. Bütün bunlar son yıllarda yaşandı.

Kafro’da yaşayan Süryaniler, 1980’lerde Türkiye’deki karışıklıklardan kaçarak Avrupa’ya yerleşti. 20 yılı aşkın süre Avrupa’da yaşayan köylüler, 2000’lerin başında, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in çağrısıyla köye döndüler. Ancak yıllar önce terk ettikleri köyleri harabeye dönmüştü. İşe koyuldular ve harabeden yeni bir köy yarattılar. Hem de eskisinden daha modern. Avrupa’ya giden ailelerden 14’ü kesin dönüş yaparak tekrar köye yerleşti. Bunlardan biri de İsrail Demir.

1979’de köyünü terk eden Demir, 28 yıl sonra kesin dönüş yaptı. Bu süre zarfından Almanya’da yaşayan Demir, dilinin ve kültürünün kaybolması endişesiyle, tekrar köyüne dönmüş. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Demir, dönüş kararını, ”Avrupa’da güzel yaşam tarzı var ama her şey lüks değil. Avrupa’da hele de değişik kültürleri olan halklar için her şey dört dörtlük değil. Kültürün, ailen kayboluyor, ana dilin kayboluyor. Onun için biz Süryaniler memleketi terk ettikten sonra asimilasyonla yani erimeyle baş başa kalacaktık. Biz de Avrupa’da yaşadığımızdan sonra dedik geri dönelim. 2001’de Bülent Ecevit çağrı yapmıştı, değerlendirip projemize başladık. Şu an 13 aileyiz kesin dönüş yapanlar. Giden gelen de var. Çocuklarımız geldi 18 yaşını dolduran yine gitti. Benim 3 çocuğum var, biri geri döndü. İki kızım burada üniversiteyi bitirmiş, öğretmendirler. Bu projeye başlamadan geldik baktık kendim bir sorumluluk his ettim. Tarihi eser bir köy, manastırı, kilisesiyle beraber sahip kalınmasının sorumluluğunu his ettim. Atalarımızdan kalan eserlere sahip çıkma gerekiyordu bunu manevi değeri var benim yanımda” sözleriyle anlatıyor.

Avrupa’yı bırakıp köyüne yerleşmeyi tercih eden Demir, şimdilerde köyde hayvancılık yapıyor.

Köyün Muhtarı Aziz Demir de, 20 yılı aşkın süre Avrupa’da yaşayanlardan. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Demir, ”Süryaniler, zamanında bölgede yaşanan olaylardan dolayı sıkıntı yaşadı. En az 50- 60 Süryani öldürüldü. Bunların hepsi faili meçhul. Çok sıkıntılar yaşadığımızı için taraf olmak istemedik. Avrupa’ya Amerika’ya göç etmek zorunda kaldık. Neredeyse bölge tamamen boşalmıştı” diyor.

22 yıl İsviçre’de yaşadıktan sonra geri dönen Demir, zor da olsa, köy yaşamına geri dönmenin mutluluğunu yaşıyor. Demir, “Burada yaşadığımız sıkıntı var mı, var. Ama en azından memleketteyiz, bundan mutluyuz. Elimizden geldiği kadar hizmet vermeye çalışıyoruz, bölgeye zenginlik katmak istiyoruz. Dönmek zor oldu tabi. Kendi memleketinden 22 yıl uzakta kaldığın zaman hayatında birçok değişiklikler oluyor. Kolay bir şey değildi. Çoluk çocuk alıp gelmek kolay olmuyor. Birçok zorluklar çektik ben şahsen böyle fotoğraf gibi önüme koymuştum, aşacağımızı diye düşünüyorduk ve aştık” dedi. Demir, yurtdışında kalan Süryanilere de dönmeleri çağrısı yapıyor.

Demir, Avrupa’da öğrendiği pizzacılık mesleğini Midyat’a da getirmiş. Demir, evi köyde olmasına rağmen ilçe merkezinde pizzacı açarak, mesleğini sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG