Erişilebilirlik

Süryaniler'in 150 Yıllık Korkusu Gerçek Oldu


Adıyaman-Kahramanmaraş merkezli depremin ağır yıkıma yol açtığı Adıyaman’da bulunan tarihi Süryani Kilisesi kullanılamaz hale geldi. Daha önce depremde yıkılan Meryem Ana Kilisesinin yerine yapılan Mor Petrus ve Mor Paulus Kilisesi de 153 yıl önce deprem korkusuyla daha küçük yapılmıştı.

Süryaniler'in 150 Yıllık Korkuları Gerçek Oldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Adıyamanlı depremzedeler arasında isimleri çok anılmayan Süryaniler hem can kaybı yaşadı hem de kilisleri kullanılmaz hale geldi. Mara Mahallesinde bulunan Mor Petrus ve Mor Paulus Kilisesi de 10 kentte etkili olan depremden zarar gördü. Kilisenin duvarları yer yer çatlarken bazı kısımları da yıkıldı.

Kilisenin sunağı yıkılırken vaftiz bölümünde çatlaklar oluştu. Sokağa bakan dış duvar da kısmen yıkıldı. Kilisenin duvarından kopan parçalar avluya dağıldı. Ancak bu iki deprem kiliseye ağır hasar veren ilk deprem değil. 320 yıl önce şimdiki kilisenin yerinde Meryem Ana adıyla daha büyük bir kilise bulunduğu biliniyor. Metropolit Mor Grigoriyos Melki Ürek VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Meryem Ana Kilisesinin büyük bir depremde yıkıldığını söyledi.

Korku 153 yıl sonra gerçek oldu

Ürek, Adıyaman’ın deprem bölgesi olması nedeniyle, dönemin kilise yönetiminin aynı büyüklükte bir kilise yapmaya korktuğunu söyledi. Ürek, deprem korkusu nedeniyle küçük yapılan Mor Petrus ve Mor Paulus Kilisesi’nin de son depremde kullanılmaz hale geldiğini ifade etti.

Kapısında, Suriye savaşı sırasında kaçırılan ve 11 yıldır haber alınamayan iki metropolitin resimlerinin bulunduğu kilise, depremin yol açtığı ağır hasar nedeniyle ibadete kapatıldı. Süryaniler günlük dualarını yemekhanede ediyor. Kilisede sadece Meryem Ana heykeli zarar görmedi. Depremde Süryani cemaatinin beş üyesi de hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Gazze protestoları eşliğinde ABD Kongresi’nde ifade veriyor - 21 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG