Erişilebilirlik

Suriyeli Mülteci Sayısı 1 Milyon 300 Bin


Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Suriyeli mülteci sayısının 1 milyon 300 bine ulaştığı ve ülkedeki krize yıl sonuna kadar siyasi bir çözüm bulunmazsa bu sayının üçe katlanabileceği uyarısında bulundu.

Amerika’nın Sesi Cenevre muhabiri Lisa Schlein’ın haberine göre, BM Mülteci Dairesi, Suriye’de giderek kötüleşen durum nedeniyle, günde ortalama 8 bin Suriyeli’nin komşu ülkelere kaçtığını bildirdi.

Daire’nin Suriye Bölgesel Mülteci Koordinatörü Panos Moumtzis, bu yoğun kaçışın Ürdün, Türkiye ve Irak’ta kayıtlı mülteci sayısını 1 milyon 300 bine yükselttiğini söyledi. Moumtzis, kayıtsız mültecilerin bu sayıya dahil olmadığını hatırlatarak, toplamda mülteci sayısının çok daha yüksek olduğunu vurguladı.

“Bir yıl önce 30,000 olan Suriyeli mülteci sayısı, bugün 1 milyon 300 bine ulaştı ki bu çok büyük bir artış” diyen Moumtzis, bu sayının BM tahminlerinin yüzde 20 üzerinde olduğunu belirtti. Birleşmiş Milletler, komşu ülkelere sığınan mülteci sayısının Haziran 2013’te 1 milyon 100 bine ulaşacağı öngörüsünde bulunmuştu.

Mülteci sayısı hızla artarken, mali yardımlar yetersiz kalmaya devam ediyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Haziran ayına kadar Suriyeli mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olan 1 milyar doların sadece üçte birinin sağlandığını kaydetti.
Moumtzis, nakit yetersizliğine rağmen, BM yardım dairelerinin Ocak ayından beri mültecilere desteği arttırdığını söyledi. Dairelerdeki kadroların genişletildiğini vurgulayan BM yetkilisi, Suriye sınırından geçişlerin sürekli olması yüzünden, dairenin gece-gündüz aralıksız çalıştığını bildirdi.

BM yetkilisi Moumtzis “İhtiyaç duyulan para yardımı acilen yapılmazsa operasyonları durdurmak zorunda kalmaktan korkuyoruz. Artık kırılma noktasındayız” diyerek içinde bulundukları zorluğu dile getirdi.

BM yetkilisi, mevcut mülteci kamplarının çok kalabalıklaştığını ve yeni kamplar kurulması gerektiğini de söyledi.

Moumtzis, 2013 yılı başında Kuveyt’te düzenlenen bir konferansta, uluslararası toplumun Suriyeli mültecilere 1,5 milyar dolar mali yardımda bulunma sözü verdiğini, ancak şimdiye kadar bu miktarın sadece 400 milyon dolarının teslim alındığını belirtti. Moumtzis, Batılı bağışçıların sözlerinde durduğunu, ancak Körfez ülkelerinin vadettikleri 1 milyar doların henüz ellerine geçmediğini söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG