Erişilebilirlik

“Sus payı” davasının ilk tanığı: “2016 seçimlerinde Trump’a zarar verebilecek haberlerin çıkmasını engelledim”


Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın sus payı davasının ilk tanığı olan David Pecker, Salı günü verdiği ifadede, geçmişte yayıncısı olduğu bulvar gazetesi National Enquirer’ı, Trump'ın 2016 başkanlık seçimlerine zarar verebilecek haberlerin ortaya çıkmasını engellemek için kullandığını söyledi.

72 yaşındaki Pecker, Manhattan Ceza Mahkemesi’nde verdiği ifadede, National Enquirer'ın Trump Tower'ın bina görevlisi Dino Sajudin'in Trump'ın yanında çalışan bir hizmetçiden çocuk sahibi olduğu iddiasını satın aldığını, daha sonra bunun doğru olmadığını anladıklarını söyledi.

Savcılar, Enquirer'ın bağlı olduğu American Media'nın bu haber için 30 bin dolar ödediğini gösteren bir not gösterdi. Bu tutarın şirketin normalde ödediğinden çok daha fazla olduğunu söyleyen Pecker, “Kampanyaya ve Trump'a vereceği potansiyel utanç nedeniyle haberi satın almaya karar verdim” dedi.

Bu kararın, 2015 yılında yapılan bir toplantıda Trump'a, Enquirer'ın kendisi hakkında olumlu haberler yayınlayacağını ve zarar verebilecek haberleri satan kişilere dikkat edeceğini söylemesinin ardından alındığını aktaran Pecker, bir editörüne anlaşmayı gizli tutmasını söylediğini de belirtti.

Pecker ifadesinde, “Birisi böyle bir kamu görevine aday olduğunda, bu kadınların National Enquirer gibi bir dergiyi arayarak hikayelerini satmaya çalışmaları çok yaygındır” dedi.

Enquirer'ın eski Playboy modeli Karen McDougal'a 2006 ve 2007 yıllarında Trump ile yaşadığı cinsel ilişki hikâyesi için ödeme yaptığını aktaran Pecker, Trump'ın kendisi bunu yapmayı reddettikten sonra hikayeyi satın aldığını söyledi.

Pecker, Trump'ın McDougal'la ilişkisine atfen, “Ne zaman böyle bir şey yapsanız mutlaka ortaya çıkar” dediğini de ifadesinde belirtti. Pecker'ın davanın devam edeceği Perşembe günü yeniden tanık kürsüsüne çıkması bekleniyor.

National Enquirer'in sahibi American Media, 2018 yılında eski Playboy dergisi modeli Karen McDougal'a 2006 ve 2007 yıllarında Trump ile aylar süren bir ilişki yaşadığını anlatması karşılığında 150 bin dolar ödediğini itiraf etmişti.

Trump ise McDougal ile ilişki yaşadığını reddetmişti.

Savcılar, Pecker'ın eylemlerinin Trump'ın 2016 seçimlerinde, zaten çok sayıda cinsel taciz suçlamasıyla karşı karşıya olduğu bir dönemde, evlilik dışı ilişki iddialarının üstünü örterek seçmenleri aldatmasına yardımcı olduğunu kaydediyor.

Savcılar Trump'ı, cinsel ilişkiye girdiklerini iddia eden porno yıldızı Stormy Daniels'ın sessiz kalması için yapılan 130 bin dolarlık ödemeyi örtbas etmek amacıyla iş kayıtlarında tahrifat yapmakla suçluyor.

Trump suçsuz olduğunu savunuyor ve Daniels ile cinsel ilişkiye girdiğini reddediyor. Avukatları Trump'ın herhangi bir suç işlemediğini ve sadece itibarını korumak için hareket ettiğini savunuyor.

Bu dava, Trump'ın dört cezai kovuşturması arasında, 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçiminden önce görülecek tek dava olabilir.

Suçlu bulunması Trump'ın başkanlık görevine gelmesini engellemese de adaylığına zarar verebilir.

Forum

STÜDYO VOA

Biden’dan barışçı protesto ve hukukun üstünlüğü vurgusu – 2 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG