Erişilebilirlik

Suudi Arabistan Petrol Parasını Nasıl Kullanıyor?


Suudi Arabistan Petrol Parasını Nasıl Kullanıyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığına ait onbinlerce sayfa belgenin Wikileaks tarafından ele geçirilerek yayınlanması ülkenin petrol parasını küresel diplomasiyi etkilemek için nasıl kullandığını ortaya çıkardı. Wikileaks kaynağını açıklamazken, Yemen Siber Ordusu adlı grup, Suudi Arabistan hükümet bilgisayarlarına giriş yaptığını açıkladı.

Dünyanın en muhafazakar ve şeffaflıktan uzak krallıklarından biri olan Suudi Arabistan’da binlerce gizli diplomatik belgenin yayınlanması şok etkisi yaptı.

Şimdilik belgeler uzun süredir şüphe edilenleri onaylar nitelikte. Jane Kinninmont Londra’daki Chatham House düşünce kuruluşu uzmanı.

Kinninmont, “Sızdırılan belgeler Suudi Arabistan’ın başka ülkelerde bazı politikacıları rüşvetle satın aldığı konusundaki tahminleri onaylar nitelikte. Ayrıca Suudiler’in, mali güçlerini kullanarak Arap medyasında etki sahibi olduğunu da görüyoruz.” şeklinde konuşuyor.

Belgelerden birine göre Suudi Arabistan batmış bir Lübnan televizyonuna 2 milyon dolar yardım yaparak kendi hakkında olumlu yayın yaptırmış. Belgelerde Lübnan’ın Sünni Suudi Arabistan ve Şii İran arasında bir savaş alanına döndüğü görülüyor.

Kinninmont, Suudiler için olmasa bile, özellikle rüşvet alanlar için bazı ayrıntıların utanç verici olabileceğini söylüyor.

Arap dünyası uzmanı Abdül Bari Atvan, bu tür yolsuzluklarda ifşa olma korkusunun Suudiler’in müttefiklerini onlardan uzaklaştırabileceğini söylüyor.

Atvan, birçok kişinin Suudilerden para ya da hediye almadan önce iki kez değil, belki on kez düşüneceğini belirtiyor.

Bir diğer belgeye göre Katar, Yemen’de bir şeyhe 250 milyon dolar vererek, Abd Rabbur Mansur el Hadi’nin cumhurbaşkanı olduğu 2012 seçimleri sırasında orduda ayaklanma çıkarmaya çalışmış. Suudi Arabistan’ın Yemen’de Husi ayaklanmacılara karşı hava saldırıları sürüyor.

Abdül Bari Atvan Suudi Arabistan’ın önceliğinin sızıntının kaynağını bulmak olacağını söylüyor.

Atvan, hackerların Suudi dosyalarına nasıl ulaştığı ve bu büyük belgeleri nasıl ele geçirdiğini öğrenmek isteyeceklerini söylüyor.

Jane Kinninmont, siber saldırıdan sonra büyük olasılıkla internet güvenliğinin ciddi şekilde arttırılacağını söylüyor.

Kinninmont görüşlerini “Suudi Arabistan siber güvenlik konusunda kaygılı. Daha önce de petrol devi Aramco’ya yönelik bir saldırı olmuştu. Bu sanırım harekete geçmeleri için bir uyarı olacaktır.” şeklinde ifade ediyor.

Uzmanlar sızdırılan belgelerin çok şaşırtıcı bir içeriğe sahip olmadığını söylüyor. Örneğin içlerinde, Suriye’deki aşırılık yanlısı gruplara yapılan para yardımına ait kanıtlar yok.

Kinninmont, “Şu ana kadar Suudi Dışişleri Bakanlığı’nın El Nusra ya da IŞİD’e yardım ettiğini gösteren bir belge yok. Belgelerde Suriye Ulusal Konseyi’ne açık destek verdikleri görülüyor. Ancak eğer bu gruplara destek varsa bu dışişleri aracılığıyla yapılmaz. Daha gizli biçimde yürütülür.” şeklinde konuşuyor.

Buarada Wikileaks önümüzdeki haftalarda daha fazla belge yayınlamaya hazırlandığını açıkladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG