Erişilebilirlik

Suudi Arabistan Tarımda Reformu Amaçlıyor


Suudi Arabistan Tarımda Reformu Amaçlıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

2016’da Suudi araştırmacılar, ülkede yeraltı su kaynaklarının yok olmasına sadece 10 yıl kaldığını açıkladı. Suudi Arabistan’da alarm zillerinin çalmasına neden olan bu açıklama üzerine girişimciler, susuz kalmamak için yaratıcı yollar aramaya başladı.

Suudi Arabistan’a hakim olan çöl koşullarına tamamen zıt bir görüntü oluşturan verimli yemyeşil seralar, hidroponik tarımın başarısı. Topraksız tarım olarak bilinen ve durgun sudan beslenen hidroponik tarım insanlığın geleceği için kurtuluş olarak değerlendiriliyor.

Hidroponik tarımda sudan yüzde 90, gübreden yüzde 80 tasarruf edilebiliyor. Daha az tarım ilacı kullanılıyor ve ürün hasat süresi kısalıyor. Üstelik akıllı tarım sayesinde fazladan işçiye de ihtiyaç duyulmuyor.

Mehdi El Sanabir, ülkedeki tarımcılığı değiştirmeyi hedefliyor: “Suudi Arabistan da, yeraltı kaynaklarının hızla azalması nedeniyle hidroponik tarıma yatırım yapmaya başladı. Ben de evimin çatısında önce bir su rezervi ve sonra sera kurdum. Bu şekilde durgun suda çeşit çeşit sebze yetiştirmeyi başardım.”

El Sanabir, şimdi Suudi Arabistan’ın doğusunda tarım yapan çiftçilere yardım ediyor. Bölgede yedi hidroponik çiftlik kuruldu. Hepsinde de başarı sağlandı. Başta marul olmak üzere çeşitli yeşillikler ilaçsız ve organik olarak bu çiftliklerde üretiliyor.

Suudi Arabistan hükümeti 2017’de tarım ve su araştırmaları için 24 milyar dolarlık yatırım yaptı. Bu girişim, Riyad’ın petrol gelirine bağımlılığı azaltma ve kuraklık riskine karşı hazırlıklı olma amacı taşıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG