Erişilebilirlik

Suudi Bakan: “İran’a Yatırım Yapabiliriz”


Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed El Cedan
Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed El Cedan

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed El Cedan bugün, İran’la diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasının ardından Riyad’ın ülkeye yatırımlarının çok hızlı bir şekilde gerçekleşebileceğini söyledi.

Riyad'daki Finans Sektörü Konferansı’nda El Cedan, "Suudi yatırımları için İran'da çok fazla fırsat var. Anlaşmaların şartlarına uyulduğu sürece herhangi bir engel görmüyoruz" dedi.

Geçen Cuma İran ve Suudi Arabistan, Çin'deki görüşmelerin ardından, iki ay içinde ilişkileri yeniden kurmak ve büyükelçilikleri yeniden açmak üzere anlaştılar. Tahran ve Riyad yıllardır bölgede birbirine düşman iki ülke olarak görülüyordu.

Reuters haber ajansına verdiği röportajda El Cedan, "Bölgedeki istikrar dünya ve bölge ülkeleri için çok önemli. Biz her zaman İran'ın bizim komşumuz olduğunu ve işbirliği yapmaya istekli oldukları takdirde komşularımızla çatışmaya niyetimizin olmadığını söyledik" dedi.

İki ülke arasındaki düşmanlık, Ortadoğu'nun istikrarını ve güvenliğini tehlikeye atıyordu. Ayrıca, iki ülke arasındaki çekişme Yemen, Suriye ve Lübnan gibi ülkelerde bölgesel çatışmaların alevlenmesine sebep oldu.

Reuters haber ajansına konuşan El Cedan, "İran'a yatırım yapmamak ve onların Suudi Arabistan'a yatırım yapmalarına izin vermemek için hiçbir nedenimiz yok. Her iki ülkenin de birbirinin kaynaklarından ve rekabet avantajından yararlanmasını sağlamak bizim çıkarımıza" dedi.

Çin'in aracılık ettiği anlaşma, Suudi Arabistan ve İran'dan üst düzey güvenlik yetkilileri arasında dört gün süren görüşmelerin ardından duyuruldu. Pekin’deki görüşmeler, önceden duyurulmamıştı.

Bugün gazetecilere konuşan bir Suudi yetkili, Çin'in İran üzerinde baskı gücüne sahip olduğunu ve Tahran'ın Suudi Arabistan ile Pekin'de imzalanan anlaşmaya uymaması durumunda buna açıklama getirmesinin zor olacağını söyledi.

İsmini vermek istemeyen yetkili, Çin'in hem İran hem de Suudi Arabistan ile çok iyi ilişkilere sahip olduğu için ayrı bir konumda olduğunu söyledi.

Suudi yetkili, "Çin, her iki ülke için de en önemli ticaret ortağı, bu nedenle nüfuzu çok önemli. Güven inşa ettiğimiz için, bu güvence Çinli yetkililerin önünde verilmeli" dedi.

2016’da Riyad’ın önde gelen bir Şii din adamını idam etmesi sonrasında Tahran’daki Suudi büyükelçilik binası protestocular tarafından basılmıştı. Bu olay sonrasında Riyad, İran ile ilişkilerini kesmişti.

Riyad ayrıca İran'ı 2019 yılında petrol tesislerine yönelik füze ve drone saldırılarının yanı sıra Körfez sularındaki tanker saldırılarından sorumlu tuttu. İran suçlamaları reddetti.

Suudi yetkili, ayrıntıya girmeden İran ile müzakerelerdeki en zor konuların Yemen, medya ve Çin'in rolü ile ilgili olduğunu söyledi.

Her iki taraf da uyuşturucu, kaçakçılık ve organize suçla mücadelede işbirliğini hedefleyen 2001 tarihli bir güvenlik anlaşmasını yeniden etkinleştirme konusunda anlaştı. Taraflar ayrıca ticaret, ekonomi ve yatırım konusunda eski bir anlaşmayı etkinleştirme kararı aldı.

Suudi yetkili, "Diplomatik ilişkilere devam etmek müttefik olduğumuz anlamına gelmez. Diplomatik ilişkiler Suudi Arabistan için bir norm ve herkesle ilişkimiz olmalı" dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG