Erişilebilirlik

Suudi Blog Yazarına Kırbaç Cezası


Suudi Arabistan’da özgürlükçü bir blog yazarı olan Raif Bedevi geçen yıl 10 sene hapis ve 1000 kırbaç cezasına çarptırılmıştı. Bedevi’ye, Cidde’deki cuma namazı sonrasında kamuya açık alanda cezanın ilk bölümü olan 50 kırbaç cezası uygulandı

Suudi Arabistan’da özgürlükçü bir blog yazarı olan Raif Bedevi geçen yıl 10 sene hapis ve 1000 kırbaç cezasına çarptırılmıştı. Bedevi’ye, Cidde’deki cuma namazı sonrasında kamuya açık alanda cezanın ilk bölümü olan 50 kırbaç cezası uygulandı.

Free Saudi Liberals (Liberal Suudilere Özgürlük) isimli bir internet sitesinin kurucusu olan Bedevi, babasına itaat etmemek suçundan ve çeşitli siber suçlardan yargılanmıştı.

Savcılık Bedevi’nin ölüm cezası gerektiren dinden dönme suçuyla yargılanmasını istemiş ancak hakim bu suçlamayı reddetmişti.

Cezanın ilk kısmının Cuma günü gerçekleştiğini bildiren Uluslararası Af Örgütü, Bedevi’nin kelepçeli bir biçimde otobüsten indirildiğini ve halkın önünde infaz memurlarından 50 kırbaç yediğini bildirdi.

Savcılığın geçen sene 700 kırbaç ve 7 sene hapis cezasını çok hafif bularak temyize gitmesi üzerine Bedevi, 1 milyon Suudi Riyali (661 bin TL) para cezası ve 1000 kırbaca mahkum olmuştu.

Uluslararası Af Örgütü cezanın geri kalanının 50 haftaya yayılacağını bildirdi. Bedevi’nin internet sitesinde Suudi Arabistan dini otoritelerini ve İslam tarihinden önemli kişileri eleştiren makaleler bulunuyordu.

Amerika dün Suudi Arabistan’dan cezanın infazını iptal etmesi talebinde bulunmuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG