Erişilebilirlik

Erdoğan'dan Cemal Kaşıkçı Açıklaması


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da kaybolmasıyla ilgili ilk kez açıklama yaptı. Erdoğan, ‘‘Emniyet teşkilatımız konuyu takip ediyor ve bir neticeye vardıracaktır. Cumhurbaşkanı olarak takibindeyim, kovalıyorum. Buradan çıkacak sonuç neyse onu da dünyaya bizler bildireceğiz. Büyükelçiliğe giriş çıkışlar hepsi inceleniyor. Süratle bir netice alalım istiyoruz" diye konuştu.

Erdoğan, ‘‘Meselenin ülkemizde olması çok üzüntü verici’’ dedi.

Yasin Aktay: ''Öldürüldüğüne inanıyorum''

AKP Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay ise Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürüldüğüne inandığını söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan Aktay, Türk yetkililerin 15 Suudi yetkiliden oluşan bir grubun olayla ilgisi olduğunu düşündüklerini kaydetti. Aktay, Suudi yetkililerin kamera kayıtlarının olmamasıyla ilgili açıklamalarının ise samimi bulunmadığını söyledi.

Cumartesi günü geç saatlerde Reuters’a açıklama yapan Türk yetkililer Kaşıkçı’nın geçen hafta Suudi Arabistan’ın İstanbul konsolosluğunda öldürüldüğüne inandıklarını söylemişti.

Reuters’a konuşan ve adı açıklanmayan Türk yetkili, “Türk polisinin ilk değerlendirmelerine göre Kaşıkçı, İstanbul’daki konsolosluk binasında öldürüldü. Cinayetin konsolosluk binasında işlendiğine ve cesedin binadan çıkarıldığına inanıyoruz” demişti. Aynı yetkili cinayetin ne şekilde işlenmiş olabileceğine dair bir yorum yapmamıştı.

Ajansın ulaştığı Suudi Arabistan konsolosluk yetkilileri, Cemal Kaşıkçı’nın bulunması için yardımda bulunduklarını söylemiş, ancak kaçırılma iddialarını reddetmişti.

Bir süre sürgünde Washington’da yaşayan Cemal Kaşıkçı aynı zamanda Washington Post gazetesine de çalışan bir Suudi rejim muhalifi gazeteciydi. Evlenmeye hazırlandığı Türk nişanlısıyla Salı günü ilgili düğün evraklarıyla ilgili konsolosluk binasına giren Kaşıkçı’dan, o günden bu yana haber alınamadı. Olayı basına ve Türk makamlarına Cemal Kaşıkçı’nın kendisini konsolosluk binası önünde bekleyen Türk nişanlısı açıklamıştı.

Kaşıkçı’nın da haberler yaptığı The Washington Post gazetesiyse Türk yetkililere dayandırdığı haberinde, Kaşıkçı’nın konsoloslukta olduğu sırada Suudi Arabistan’dan 15 kişilik bir ekibin İstanbul’a geldiğini, olayın önceden planlanmış bir cinayet olduğunu savunmuştu.

Geçen hafta Bloomberg Televizyonu’na konuşan Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman, Kaşıkçı’nın konsolosluğa girdikten kısa süre sonra binadan çıktığını iddia etti ancak Suudi yetkililer şu ana kadar bu konuda da herhangi bir kanıt sunmadı.

Cumartesi günü itibariyle Türkiye’de de savcılık Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmasıyla ilgili bir soruşturma başlattı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Cuma günü yaptığı açıklamada Türkiye’nin de Kaşıkçı’nın nerede olduğunu tespit edilmesi için gerekeni yaptığını söyledi.

Daha önce Suudi istihbarat servisine danışmanlık da yapmış olan Cemal Kaşıkçı, bir süredir rejim karşıtı haber ve yorumlar yapıyordu.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG