Erişilebilirlik

'Kadınla İlgili Yapısal Değişimler Olumlu'


Türkiye’de kadın hakları ve cinsiyet eşitliği konularında araştırma yapan Zeliha Ünaldı, muhafazakar söyleme rağmen son on yılda kadınlarla ilgili önemli yapısal gelişmeler olduğunu savundu

Başkent Washington'daki American Üniversitesi'nde dün Türkiye'de kadınların durumu tartışıldı. “Erkeklerin Türkiye'si Dünyanın 17’inci Büyük Ekonomisi; Ya Kadınların Türkiye’si?” konulu toplantıda konuşan Zeliha Ünaldı, Türkiye’de süregelen muhafazakar söyleme rağmen son 10 yılda kadın hakları konusunda önemli aşama kaydedildiğini savundu.

Konuşmasına bir uzmandan aldığı, “Kadınların dünyasında yalnızca birkaç gelişmiş ülke var” sözüyle başlayan Ünaldı, ne yazık ki Türkiye’nin bu gelişmiş birkaç ülke arasında yer almadığını söyledi.

Ülkede kadın hakları konusunda uluslararası anlaşmaların getirdiği yükümlülüklerin, yasal düzenlemenin gelişmesine olumlu yansıdığını söyleyen araştırmacı, buna rağmen uygulamada sorunlar olduğuna değindi.

Ünaldı, örneğin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın şubelerinin ülkenin 81 iline yayılmış olmasının ve kadın sığınma evlerinin sayısındaki artışın önemli adımlar olduğunu söyledi.

Sunumun önemli bir bölümünü Türkiye’de kadın istihdamının düşüklüğüne ayıran uzman, Türkiye’de kadınların iş hayatına katılımının yalnızca yüzde 29,5 olduğunu ve kadınların yüzde 53’ünün sigortasız işlerde çalıştığını belirtti.

Amerika'nın Sesi'nden Çağrı Tanyol’un Zeliha Ünaldı ile yaptığı, Türkiye’de kadınların durumu ile ilgili röportajın ses kaydını aşağıda bulabilirsiniz.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:12:43 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG