Erişilebilirlik

'Türkiye, Kırım Krizinde Rusya’ya Karşı Cephe Almaz'


'Türkiye, Kırım Krizinde Rusya’ya Karşı Cephe Almaz'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:14:26 0:00
Kırım, bu Pazar günü bir referanduma ve Rusya’ya katılıp katılmama kararına hazırlanıyor. Ukrayna’nın yeni Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Rusya’ya bir santimetrekare bile toprak vermeyiz diyor; Barack Obama yönetimi de Rusya Kırım’ı almaya çalışırsa bedelleri ağır olur açıklamasını yapıyor. İşte bu ortamda Ukrayna kriziyle patlak veren Batı-Rusya gerginliği de giderek tırmanıyor.

İşte biz de bu konuyu Washington stüdyomuzda uzman bir isimle ele aldık. Amerikan yönetiminin elinde Rusya’yı gerçekten korkutabilecek kozlar var mı, Avrupa’nın Rus enerjisine bağlılığı azaltılabilir mi, ekonomik yaptırımlar askeri seçenekten daha kuvvetli bir etki yaratır mı, Türkiye’nin krizde oynayabileceği bir rol var mı ve Kırım krizinde Ankara’nın bir hayli sessiz kalmasının nedenleri neler gibi sorulara yanıt aradık.

Amerika’nın Sesi’nin televizyon yayınında Selin Süer Ünlü’nün konuğu olan Washington Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Soner Çağaptay, Amerika’nın uzun süredir askeri bir seçenek kullanmamaya çalıştığını hatırlattı ve Amerika’nın büyük ihtimalle AB ve NATO üyeleriyle birlikte Türkiye’nin de dahil olduğu bir yaptırımlar rejimini uygulayacağını düşündüğünü belirtti. Çağaptay, Amerika’nın Kırım’ın dondurulmuş bir kriz olarak kalması için adımlar atmaya çalıştığını da hatırlattı. Uzman, bu noktada, Amerika’nın Ukrayna’nın Kırım’ı kaybetmesi halinde bile Kırım’ın Rusya’ya ilhakını engellemeye çalışacağını öngörüyor.

Türkiye’nin Rusya’ya enerji konusunda son derece bağlı olduğunu söyleyen Çağaptay, bu bağımlılık söz konusu oldukça Türkiye’nin Rusya’ya karşı cephe alması beklentisinin gerçekçi olmayacağını da belirtiyor. “Türkiye’nin bütün siyasi dalga genişliği olduğu gibi iç siyasete yoğunlaşmış durumda” diyen Çağaptay, önümüzdeki süreçte Türkiye’nin çok fazla dış politika enerjisi olmayacağını söylüyor. Bu nedenle Türkiye’nin Rusya’ya karşı siyasetinin son derece mutedil olacağını düşünüyor. Türkiye’nin oluşacak uluslararası cephede ön sırada yer almayacağını hatta ikinci sırada dahi yer almayacağını söylüyor Çağaptay.

Washington Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Soner Çağaptay’ın Kırım krizinde Washington ve Türkiye’nin politikalarına dair açıklamalarının tamamını yukarıdaki videodan izleyebilirsiniz.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG