Erişilebilirlik

Türkiye: ‘Suriye’de En Büyük Tehdit PYD-YPG’


Türkiye’nin ulusal güvenlik alanındaki en üst organı Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Suriye’de PYD-YPG yapısına verdiği destek nedeniyle ülke adı vermeksizin ABD’yi eleştirerek, “Suriye’de siyasi çözüme en büyük tehdit Fırat’ın doğusundaki terör yapılanmasından geliyor” açıklaması yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki MGK toplantısı 5 saat sürdü. MGK toplantısı sonrasında altı maddelik yazılı bildiri yayınlandı. Bildiride, “Türkiye’nin terör örgütleri olarak FETÖ/PDY (Paralel Devlet Yapısı), PKK ve Suriye kolu PYD-YPG ile DEAŞ (IŞİD) mücadelesini kesintisiz ve kararlılıkla sürdüreceği” vurgulandı.

MGK bildirisinde, son aylarda sıklıkla tekrarlandığı gibi, ABD başta olmak üzere Türkiye’nin terör örgütü olarak kabul ettiği yapılara bazı ülkelerce sağlanan desteğe tepki vardı. Bildiride, “Bazı ülkeler tarafından proje terör örgütleri FETÖ/PDY ile PKK/KCK’nın Suriye kolu PKK/PYD-YPG’yi terör örgütü olarak görmemesinin, terörizmle küresel ölçekteki mücadeleye büyük zarar verdiği hususu bir kez daha teyit edilmiştir” denildi.

Bildiride, Suriye’de siyasi çözümünün önündeki engel olarak da ABD’nin askeri, lojistik ve maddi destek verdiği PYD-YPG yapılanması gösterildi. Bu konuda bildiride, “Türkiye’nin, baştan beri Suriye’nin toprak bütünlüğünden ve siyasi birliğinden yana olduğuna, barışın tesis edilmesi için gayret gösterdiğine işaret edilerek, siyasi çözüme en büyük tehdidin Fırat’ın doğusundaki terör yapılanmasından geldiği belirtilmiştir. Suriye’de herhangi bir emrivakiye göz yumulmayacağı ve meşru müdafaa hakkının kullanılacağı vurgulanarak, PKK/PYD-YPG’nin bölge halkına zulmederek ve göçe zorlayarak değiştirdiği demografik yapıya karşı da duyarsız kalınmayacağı güçlü şekilde ifade edilmiştir” denildi.

Bildiride, Suriye konusunda İstanbul’da Fransa, Almanya ve Rusya’nın katılımıyla düzenlenen dörtlü zirve toplantısı da hatırlatılarak, İdlib’te kalıcı ateşkes sağlanması için tedbirlerin konuşulduğu açıklandı. Bildiride, Suriye’de Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde bir an önce Anayasa Komitesi oluşturulması gerektiği de belirtilerek, ilgili taraflara makul ve süratli davranma çağrısı da yapıldı.

Türkiye’nin, Irak’ta yeni işbaşı yapan hükümetle işbirliğini de geliştireceği vurgulayarak, Irak’taki PKK örgütüne karşı sınır ötesi operasyonlara da devam edileceği kaydedildi.

Kıbrıs konusunda uluslararası kamuoyuna uyarı

MGK bildirisinde, uluslararası kamuoyuna yönelik Kıbrıs konusuna Türkiye’nin verdiği önem vurgulanarak, burada Kıbrıs Türkleri’nin haklarına zarar verecek her türlü girişime karşı çıkılacağı belirtildi. Bildiride, “Türkiye’nin Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’deki hak ve menfaatleri son gelişmeler çerçevesinde değerlendirilmiştir. Bölgedeki tek yanlı ve uluslararası hukuku çiğneme teşebbüsleri ile cepheleşme girişimlerinin bölge ve dünya barışına katkı sağlamayacağı, uluslararası hukuka uygun ve meclis iradesine dayanan kararlılığımızın dikkate alınması gerektiği belirtilmiştir. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) hak ve menfaatlerine aykırı hiçbir gelişmeye müsaade edilmeyeceği teyit edilmiştir” denildi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG