Erişilebilirlik

Dezenformasyon Yasası Gerekçeli İlk Tutuklama


DİYARBAKIR - Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül, dezenformasyon yasasının halkı yanıltıcı bilgi yayma maddesi uyarınca tutuklandı.

Medya ve Hukuk Araştırmaları Derneği (MLSA) Başkanı Avukat Veysel Ok, "Bu karar, dezenformasyon gerekçeli ceza maddesinden ilk tutuklama olarak gerçekleşti. Üstelik bir gazeteci, gazetecilik faaliyeti söz konusu olmasına rağmen haber ve sosyal medya paylaşımı gerekçesiyle suçlu bulundu. Bu durum maalesef tam da bu madde yasalaştığında endişe edildiği üzere gazeteciler ve gazetecilik mesleği aleyhine kullanılmış oldu. Bunun anlamı ne yazık ki önümüzdeki günlerde gazeteciler aleyhine bu maddeden başka suçlamalar, tutuklamalar olabilecektir" dedi.

Aygül, Tatvan ilçesinde meydana geldiği iddia edilen bir taciz olayıyla ilgili kaleme aldığı haberinden üç saat sonra gözaltına alınmıştı.

Aygül, Bitlis Valisi'nin verdiği bilginin ardından haberi yayından kaldırmıştı.

Polis ve uzman çavuşların karıştığı iddia edilen taciz olayını kendi internet sitesinde yayınlayıp, sosyal medya hesabından paylaştıktan yaklaşık üç saat sonra Aygül’ün evi polis tarafından basıldı.

Taciz haberi gerekçe gösterilerek, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla hakkında soruşturma açıldığı belirtilen Aygül, gözaltına alındı.

Gözaltına alındığını sosyal medya hesabından duyuran Aygül, “3 saat önce yaptığım taciz haberinden dolayı halkı kin ve düşmanlığa tahrik iddiasıyla gözaltına alındım. Polisler tarafından şu an evde arama yapılıyor. Gözaltına alınıp karakola götürüleceğim. Ben bir gazeteciyim, gazetecilik suç değildir" dedi.

VOA Türkçe’nin avukatından edindiği bilgiye göre ifadesi alınmak üzere emniyete götürülen Aygül, bugün adliyeye çıkarılarak tutuklandı.

Aygül, haberden sonra yaptığı paylaşımda, Bitlis Valisi Oktay Çağatay tarafından arandığını ve iddianın yalanlandığını belirtti.

"Teyit etmeden paylaştığım için tüm kamuoyundan özür diliyorum"

Haberi yayından kaldırdığını vurgulayan Aygül, şunları söylemişti:

“Bitlis Valisi Oktay Çağatay aradı, haberim üzerine konuyu araştırdığını, ilgili adli makamlarla görüştüğünü böyle bir teşhisin olmadığını, polis ya da asker zanlı olmadığını net bir dille ifade etti. Polis-Adliye kaynaklarımdan tekrar teyit etmeye çalıştım ancak ulaşabildiğim bilgi, mülki idari amirinin verdiği bilgi kadar net değil. Konunun hassasiyetine istinaden haber yapmakta gecikmemek için acele ettim ancak bu aşamada valiliğin bu konudaki beyanı, aksini ispatlayamadığım müddetçe, esastır. Konu ülkenin de gündeminde olan hassas bir konudur, doğruluğuna kesin kanaat getirmeden kamuoyuyla paylaşmam doğru olmadı. Konunun her daim olduğu gibi kamuoyu adına takipçisi olacağım ancak teyit etmeden paylaştığım için tüm kamuoyundan özür diliyorum.”

Aygül eylül ayında 2014 yılında yazdığı bir haberinde AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’e “kurt siyasetçi” dediği gerekçesiyle hakkında açılan hakaret davasında para cezasına çarptırılmış, cezayı ödemeyi reddedince tutuklanmıştı. Aygül, Corona virüsü izinleri kapsamında tahliye edilmişti.

ÇGD: Aygül haberi çektiği halde tutuklanmıştır

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Can Güleryüzlü, "Tartışmasız ön kabullerimizden biri gazetecilerin yazacağı her haberin belgeli ve doğru bilgi içermesidir. Bu duruş aynı zamanda gazeteciliğin varlık nedeni olan etik kuralların da kaynağıdır ki haberin, görünen gerçekliğin aktarılması, haberciyi de bu bilgiyi paylaşan kişi yapmaktadır. Gazetecilik pratiğinde uzun zamandır gündemde olan, bir gelişme ya da bilgiyi hızla aktarma ‘yarışı’ ne yazık ki bazı etik kuralların ihlaline yol açmaktadır. İnternet haber sitesi www.bitlisnews.com.tr ‘in İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Sinan Aygül; Bitlis’te, aralarında güvenlik güçlerinin de olduğu bir taciz olayı yaşandığı yönündeki iddiaya dayalı haberinin kısa bir süre sonra Vali Oktay Çağatay tarafından tekzip edilmesi üzerine, iddiayı teyit etmeden yayınladığı için kamuoyundan özür dilediği ve haberini yayından çektiğini duyurduğu bir açıklama yapmıştır. Buna karşın Aygül, evine baskın yapılarak gözaltına alınıp, çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştır. Tutuklama gerekçesi ise, Ekim ayında ‘dezenformasyonla mücadele’ söylemiyle yasalaştırılan düzenlemedeki ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak’ suçudur. Sinan Aygül, basın özgürlüğü açısından birçok sorun içeren bu düzenleme kapsamında tutuklanan ilk gazetecidir. Olayın gelişimi ve Sinan Aygül’ün, kamuoyundan özür dilemesine karşın tutuklanması, ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak’ suçlamasının orantısız kullanılacağı itirazımızı net olarak güçlendirmiştir. İlgili makamların haberi teyit etmemesi, bunun üzerine haberin yayından çekilmesi ve haberi yapan kişinin kamuoyundan özür dilemesine karşın tutuklama kararı verilmesi, tam bir keyfiliktir" dedi.

VOA Türkçe'ye Bitlis'teki kararı değerlendiren Güleryüzlü, devamında gazeteciler için de yargılama olabileceğini işaret ederek, ancak hukuki ölçülülük gerektiğini belirterek, "Kimse dokunulmaz ve yargılanmaz değildir ancak kimse de hele ki yaptığını düzelten bir gazeteci keyfi tutuklanamaz. Aygül’ün tutuklanması keyfidir ve bu keyfiliğin dayanağı da özellikle hukuki öngörülebilirlik açısından sorunlu olan bir yasal düzenlemedir. Söz konusu yasal düzenlemenin yeni yeni orantısız cezaların kaynağına dönüşmesinin önüne geçilmesi için Anayasa Mahkemesince bir an önce iptal edilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Yargıtay cezayı bozdu

Bu arada sosyal medyada yaptığı paylaşımlar nedeniyle, kapatılan Dicle Haber Ajansında çalışanı, gazeteci Mehmet Güleş'e 3 Mayıs 2017'de, "örgüt propagandası yapmak" suçundan verilen 3 yıl 1 bir ay 15 günlük hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu.

Cezada artırım hükümlerinin uygulanması nedeniyle alt sınırdan uzaklaşarak verilen ceza kararını inceleyen Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, cezayı orantısız bularak bozdu.

Gazeteciye 11 yıl sonra tahliye

KHK ile kapatılan Kürtçe "Azadiya Welat" gazetesinin Tunceli Temsilcisiyken 2011 yılında tutuklanan Gökhan Gümüş, 11 yıl sonra tahliye edildi.

Gümüş “Terör örgütüne üye olmak” iddiasıyla tutuklandıktan sonra hakkında dava açılmış ve 15 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Samsun'daki Bafra T Tipi Cezaevi'nden tahliye olan Gümüş, ailesinin yaşadığı Elâzığ’a döndü. Gümüş’ün tahliyesine ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Dicle Fırat Gazeteciler Cemiyeti Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, tutuklu gazeteciler için mücadeleye devam edeceklerini belirterek şunları söyledi: “Gökhan Gümüş ile az önce telefonda konuştum sesindeki heyecan, mutluluk bana da yansıdı. Bir kez daha gazetecilerin de özgürlük isteminin de hapsedilemeyeceğini Gökhan’ın ses tonunda hissettim. Tüm tutuklu gazeteciler özgür oluncaya kadar mücadeleye devam.”

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG