Erişilebilirlik

Taksim Dayanışması: "Gezi Parkı Kalacak"


“Ben buradan tekrar açıklıyorum. Diyorum ki gençler artık burada duracağınız kadar durdunuz. Mesajlarınızı verdiniz. Eğer sizin mesajınız Taksim Gezi Parkı ise, bu mesaj alınmıştır ve değerlendirmesi yapılmıştır.” İki akşam üst üste çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri ve sanatçılarla görüştükten sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Taksim Gezi Parkı Protestoları kapsamında verilen mesajın alındığını söyledi.

Eylemcilerin taleplerine kulak tıkadığı gerekçesiyle eleştirilen Başbakan Erdoğan, aldığı mesaja ne cevap verdiğini AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda açıkladı: “Anında cevabını veriyorum. Diyorum ki, şu anda bir yargı kararı var mı? Var. Dolayısıyla biz yargı kararını bekleyeceğiz. Takip edeceğiz. Mahkeme ne karar verir bilmiyorum. Nihai karar verildiği andan itibaren, bu karar olumsuzsa biz buna uyarız. Olumluysa o zaman halk oylamasına gideriz.”

Başbakan Erdoğan’ın bu sözlerinin ardından aralarında gazeteciler, sporcular, sanatçıların da olduğu twitter kullanıcıları ‘cevap ver’ hashtag’iyle sorular yöneltmeye başladı. Piyanist Fazıl Say, ’15 gün boyunca milyonlarca insanın üstüne gaz sıkmayı, tomalarla gitmeyi zulüm yapmayı, ölümleri nasıl anlatacaksın dünyaya’ derken dünya bilardo şampiyonu ‘sizden bir çıkarı olmayıp aynı zamanda sizi seven birini tanıyor musunuz?” diye sordu. Gazeteci Asu Maro, ‘polislerin kask numaraları neden kapatıldı?’sorusunu yeniden gündeme taşırken seslendirme sanatçısı Yekta Kopan ‘Emek sinemasını neden yıktınız’ yazdı. ‘Cevap ver’ yazılı hashtag kısa sürede dünya genelinde en üst sıraya tırmandı.

Taksim Dayanışması: Topçu Kışlası’na çivi çakılmayacak

Başbakan Erdoğan’ın yargı kararının aleyhte çıkması halinde Topçu Kışlası yapımını plebisite götürme kararına Taksim Dayanışması karşı çıktı. Bugün Taksim Gezi Parkı’nda basın toplantısı düzenleyen oluşum, “buraya tek çivi bile çakılmayacak, park olarak kalacak” dedi.

Taksim Dayanışması Sözcüsü Can Atalay, “Biz barikatları zorladık ve Gezi Parkı’nı kazandık. 15 gündür Gezi’de bekliyoruz. Bu nedenle beraber karar vermek istiyoruz. Bugün 16:00’da forumlar düzenleyerek mücadelemize nasıl devam ettireceğimize karar vereceğiz” diye konuştu. Atalay, sanatçılara ve aydınlara baskı yapılarak Gezi eylemcileri çevresindeki çemberin zayıflatılmak istendiğini iddia etti.

Eylemci Ethem Sarısülük de öldü

Gezi Parkı protestolarında dördüncü ölüm bugün kaydedildi. Polis memuru Mustafa Sarı, eylemciler Abdullah Cömert, ve Mehmet Ayvalıtaş’tan sonra Ankara’daki olaylarda yaralanan Ethem Sarısülük de 14 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra bugün yaşamını yitirdi. Sarısülük Pazar günü toprağa verilecek.

KONDA eylemcilerin nabzını tuttu

Eylemcilerin profilini ve yaklaşımlarını öğrenmek için Gezi Parkı’nda alan araştırmaları da alabildiğine devam ediyor. 4411 kişiyle yüz yüze görüşen KONDA Araştırma Şirketi’nin anket sonuçlarına göre eylemcilerin %79’u hiçbir derneğe üye değil, %93.6’sı ise hiçbir grubu temsil etmediğini söylüyor.

‘Neden Gezi Parkı’ndasınız?’ sorusuna verilen yanıtlar da çarpıcı. Buna göre, eylemcilerin %58,1’i özgürlükleri kısıtlandığı için, %37,2’si AK Parti ve politikalarına karşı çıktığı için, %30,3’ü Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarına ve tavrına tepki duyduğu için direnişe destek verdiğini söylüyor. Ağaçların sökülmesini protesto edenlerin oranı ise %20,4.

KONDA, anketine katılanlara ‘bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz’ diye sormuş. Eylemcilerin %47’si ‘kararsızım’ ya da ‘oy kullanmam’ seçeneğini işaretlerken CHP’yi tercih edenler %31 oranında. BDP %8, MHP ise %2destek görüyor.

Sağlık Bakanlığı gönüllü sağlıkçılara soruşturma açtı mı?

Dün akşam Türkiye’nin en etkili muhalif hacker grubu Redhack, Gezi Protestoları sırasında hizmet sunan sağlık çalışanları hakkında soruşturma açıldığını gösteren belgeler yayınladı. Bu belgeler hakkında Sağlık Bakanlığı hiçbir açıklama yapmazken Türk Tabipler Birliği ve İstanbul Tabip Odası olayı protesto etti. Bir grup sağlık çalışanıyla birlikte Gezi Parkı önünde açıklama yapan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, bakanlık hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Çerkezoğlu, “İstanbul, Ankara, İzmir ve birçok ilde direnişler sürüyor. Biz de sağlık çalışanları olarak bu insanların yanında olmayı sürdüreceğiz. Bakanlığın açtığı soruşturmayı tanımıyoruz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG