Erişilebilirlik

Taksim Meydanı'nda Bombalı Saldırı


Taksim Meydanı'nda Bombalı Saldırı
Taksim Meydanı'nda Bombalı Saldırı

İstanbul’da Taksim Meydanında düzenlenen bombalı intihar saldırısında 17’si sivil, 15’i polis 32 kişi yaralandı.

Meydandaki Atatürk Anıtı çevresinde sürekli görev yapan çevik kuvvet ekibine yaklaşan saldırganın üzerindeki bombayı patlattığı bildirildi.

İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın yaralılardan ikisinin durumun ağır olduğunu açıkladı.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu saldırıyla ilgili olarak bunun bir terör örgütünün işi göründüğünü belirtirken gazetecilerin daha önce bir istihbarat alınıp alınmadığı sorusunu yanıtsız bıraktı. Mutlu, saldırganın cesedinin yanında bulunan patlamamış bombayı el butonu düzenekli plastik madde olarak tanımladı.

Saldırının Pazar sabahı erken saatlerde gerçekleşmesi olası can kaybı ve yaralı sayısını azalttı.

Yaralılar Arasında Turistler de Bulunuyor

Taksim Meydanı’nda sabah erken saatlerde polis dolu bir otobüs bir intihar bombacısının saldırısına uğradı. Polisler meydanda devamlı nöbet tutan çevik kuvvet ekibine mensuptu. Patlamanın ardından hızla olay yerine ulaşan ambulanslar çoğu sivil, yaralıları çevre hastanelere taşıdı. Yetkililer, yaralılar arasında iki de yabancı turist bulunduğunu açıkladı.

Bir görgü tanığı saldırıyı gazetecilere anlatırken depreme benzetti.Yetkililer, saldırganın bombasının tam olarak patlamadığını, patlasaydı yaralı sayısının çok daha fazla olabileceğini söylüyor. Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, düzenlediği basın toplantısında olayla ilgili soruşturmanın hemen başlatıldığını açıkladı.

Yetkililer, saldırıdan kısa süre önce intihar bombacısının yanında görülen bir kişinin arandığını bildiriyor.

Saldırının sorumluğunu üstlenen olmadı. Geçmişte el-Kaide ile ilişkili bazı radikal İslamcı gruplar bombalı intihar saldırıları düzenlemişti. Geçen hafta düzenlenen operasyonlarda el-Kaide üyesi olmakla suçlanan bazı zanlılar gözaltına alınmıştı.

2003 yılında el Kaide ile bağlantılı bir grup intihar bombacısı İstanbul’da İngiliz konsolosluğu, bir İngiliz bankasının şubesi ve iki sinagoga saldırmıştı. Saldırılarda 57 kişi ölmüş, 700’ü aşkın kişi yaralanmıştı.

Taksim Meydanı’ndaki saldırıyı düzenlemesinden kuşku duyulan örgütler arasında PKK da bulunuyor. PKK geçmişte güvenlik güçlerine karşı bu tür bombalı intihar saldırıları düzenlemişti. İsyancı örgüt, birkaç aydan beri ilan ettiği tek yanlı ateşkese bağlı kalmıştı. Ancak ateşkesin süresi dün dolmuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan saldırıyı kınarken bu tür olayların ülke birliğini bozamayacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG