Erişilebilirlik

Taleban'dan Kaçmaya Çalışanlara: "Evinize Dönün"


Taleban, Afganistan’dan kaçmak için Kabil'deki havalimanı dışında bekleyen kalabalığa “Evlerinize dönün, kimse size zarar vermeyecek” çağrısı yaptı. ABD ve diğer ülkeler, Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’ndan vatandaşlarının ve Afgan çalışanların tahliyesine devam ediyor.

Havalimanı civarında yaşanan karmaşada şu ana kadar en az 12 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Konuya ilişkin açıklama yapan bir Taleban yetkilisi de can kayıplarının ateş açılmasına ve kaosa bağlı olduğunu söyledi.

Aynı yetkili, resmi olarak yurtdışına çıkma hakkı bulunmayan kişilerin evlerine dönmesi gerektiğini, kimsenin kendilerine zarar vermeyeceğini söyledi.

Batılı bir güvenlik yetkilisiyse Pazar gününden bu yana yaklaşık 8 bin kişinin havalimanına akın ettiğini söyledi. Havalimanının dışında ve havalimanına giden yolda Taleban’ın kontrol noktaları bulunuyor.

Taleban militanlarının kontrol noktalarında zaman zaman havaya ateş açarak havalimanına ulaşmak isteyen halkı uzaklaştırdığı da gelen haberler arasında. Militanların, kalabalıktan bazı kişileri döverek uzaklaştırdıkları da ifade ediliyor.

Havalimanı civarında genel durumun bugün daha sakin olduğu bildiriliyor. ABD’nin Kabil Büyükelçiliği de dün yaptığı açıklamada, havalimanına gelmek isteyen kişiler için güvenlik bir yol sağlama garantisi veremeyeceklerini belirtti.

Öte yandan Taleban yönetimini protesto edenlerin üzerine militanların ateş açması sonucu 3 kişi hayatını kaybetti. Afganistan’ın bağımsızlık günü olan bugün, ülke genelinde daha fazla protesto gösterisi olması bekleniyor.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG