Erişilebilirlik

'Taleban IŞİD’e Kıyasla Daha Ilımlı'


'Taleban IŞİD’e Kıyasla Daha Ilımlı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

IŞİD militanları Afganistan’ın doğusundaki bazı bölgelerin kontrolunu Taleban’dan almak için çatışıyor. Yerel halk, IŞİD’in bölgede daha önce eşi benzeri görülmemiş bir şiddet uyguladığını söylüyor.

“Oğlum odun toplamak için dağa çıkmıştı. Çok gençti, sadece 15 yaşındaydı. Göğsüne üç kurşun sıktılar. Adı Halit’ti,” diye konuşan Abdülmelik, IŞİD militanları tarafından 15 yaşında öldürülen oğlunun vesikalık fotoğrafını hep yanında taşıyor.

IŞİD, Afganistan’ın doğusunda yüzlerce kişiyi başlarını keserek ya da bombalı saldırılar düzenleyerek öldürdü.

Kafası kesilerek öldürülmekten kıl payı kurtulan ve kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir kişi, “Yerel halk ve yaşlılar müdahale etti. IŞİD militanlarına ‘O daha çocuk, niçin başını kesmeye kalkıyorsunuz?’ diye sordular. Militanlar da orada bulunan başkalarını öldürdü, bazılarının başı kesildi, bazıları havaya uçuruldu, bazıları kurşunlandı,” diyerek bölgede yaşananları aktardı.

IŞİD’in internete yüklediği bir videoda da aralarında yaşlıların da bulunduğu Şinvari aşiretinden 10 kişinin havaya uçurulduğu görülüyor.

Şiddet eylemleri nedeniyle birçok kişi bölgeyi terketti. Kaçmak zorunda kalan bir aile şu anda çadırda yaşıyor. IŞİD şiddetini birinci elden yaşayan ailenin fertlerinden biri, başı kesilerek öldürülmüş. IŞİD, cenazeyi aileye teslim etmek için rüşvet istemiş.

Fidyenin peşini bırakmayan IŞİD, öldürülen kişinin babasını kaçırarak ödeme yapılmadığı takdirde başını kesmekle tehdit etmiş. Aile fidyeyi ödeyip bölgeden kaçmış.

IŞİD’in uyguladığı şiddetin dozu, bölge halkının daha önce tanık olduğu şiddetten çok daha yüksek. Yerel halk, Taleban’ın IŞİD’e kıyasla daha ılımlı olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG