Erişilebilirlik

Taleban Yeni Liderini Arıyor


Afganistan’da Taleban liderleri, Molla Ahtar Muhammed Mansur’un öldürüldüğünü resmen doğrulamamakla birlikte, örgütün üst düzey isimleri üzerinden yeni bir lider arayışına başlamış görünüyor.

Liderlik Konseyi’nden yayınlanan açıklamada, örgüt militanlarına Mansur ile ilgili sonuçlar çıkarmamaları yönünde çağrı yapıldı.

Konsey üyelerinden biri de yaptığı açıklamada, hareketin düşmanın örgütü bölmesine ve zayıflatmasına izin vermeyeceğini kaydetti.

Söz konusu üye, örgütün liderlerinin fedakarlıklarından güç kazandığını ve tüm üyelerinin aynı şekilde düşündüğünü belirtti.

Bir başka Taleban üyesi de örgüt liderinin ölmesi haberinin doğru olması durumunda bile hareketin zayıflamayacağını kaydetti.

Bu üye de Mansur’un öldürülmesi durumunda bunun Taleban’ı güçlendireceğini, bunun Amerika ve Kabil hükümeti için daha fazla güvenlik sorunu yaratacağını belirtti.

Afganistan’daki NATO komutanı Amerikalı Orgeneral John Nicholson Mansur’un barış ve uzlaşma çabalarını engellediğini savundu. Kandahar’da konuşan Nicholson, “İki gün önce Mansur’u öldürdük, çünkü barışın önünde engeldi” dedi.

Taleban liderlik konseyi üyeleri açıklanmayan bir bölgede örgütün yeni liderini seçmek için bir araya geldi ve yeni ismin birkaç gün içinde açıklanabileceği belirtti. Ancak Taleban, Mansur’un akıbetiyle ilgili resmi açıklama yapmıyor.

Molla Ömer'in oğlu yeni lider olur mu?

Örgütün yeni lider adaylardan en önemli isimler, Siracettin Hakkani, Mevlevi Heybetullah ve örgütün kurucusu ve örgütün kurucusu Molla Ömer’in oğlu Molla Yakup.

Özellikle 20’li yaşların sonlarında olan Yakup’un en güçlü aday olduğu belirtiliyor.

Yakup şu sıralar Afganistan’ın 34 ilinden 15’indeki silahlı operasyonlarının sorumlusu. Bazı Taleban üyeleri Yakup’un lider olmasının örgütün birleşmesine yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Başkan Barack Obama dün Vietnam’ı ziyareti sırasında, Mansur’un hafta sonu insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda öldüğünü teyit etmişti.

Taleban lideri Pakistan’ın özerk Belucistan bölgesinde araç içindeyken vurulmuş, şoförü de aynı saldırıda ölmüştü.

Şoför Muhammed Azam’ın cenazesi yakınlarına teslim edilirken, diğer Molla Mansur’un cesedinin akıbeti bilinmiyor.

Molla Ömer’in kardeşi Molla Abdül Manan da Taleban liderliği için adı geçenlerden.

Afgan uzmanlar ve siyasetçiler Mansur’un öldürülmesinin daha fazla şiddete neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

Ortadoğu Ensititüsü’nden Marvin Weinbaum’a göre Mansur’un öldürülmesi Afgan sorununa siyasi çözüm bulma çabalarını baltalamış durumda.

Weinbaum, Taleban liderlerinin barış sürecine katılacak gibi görünmediğini, Mansur’un öldürülmesinin örgüt içinde yeni liderlik mücadelesi yaratabileceğini ama bunun örgütün direnişini zayıflatacağını düşünmediğini belirtti.

Belucistan sınırı ve Afganistan’ın güney illeri genelde Taleban’ın güçlü olduğu bölgeler olarak görülüyor.

Amerikalı ve Afgan yetkililer Taleban Liderlik Konseyi’nin örgüt faaliyetlerini Pakistan’dan yürüttüğünü belirtiyor.

Weinbum, Mansur’un Obama’nın doğrudan talimatıyla öldürülmesinin Afganistan sorununun konferans masasında değil, savaş alanında çözüleceğini gösterdiğini kaydetti.

İslamabad, Taleban liderlerinin kendi sınırları içinde olduğunu kabul ediyor ama Afganistan’la uzun sınır bölgesini kontrol edemediğini savunuyor.

Mansur’un sahte adla Pakistan pasaportuna sahip olması, onun serbest dolaşabilmesi ve hatta Dubai dahil yurtdışına seyahat ettiği tezini güçlendiriyor.

Pakistanlı yetkililer, insansız hava aracı saldırısında ölen ikinci kişinin Molla Mansur olduğunu kabul etmiyor ve kimlik tespit çalışmalarının sürdüğünü belirtiyor.

Pakistan pasaportuna dayanarak yetkililer Karaçi’de Molla Mansur’un kullandığı sahte ada düzenlenen adrese bir baskın düzenledi ve bazı şüphelileri gözaltına aldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG