Erişilebilirlik

Taleban’ın Pakistan Kolu Barış Masasında


Pakistan'daki şiddet olaylarının çoğundan Taleban sorumlu tutuluyor
Pakistan'daki şiddet olaylarının çoğundan Taleban sorumlu tutuluyor

Üst düzey bir Taleban komutanı, örgütün Pakistan hükümetiyle barış görüşmeleri yaptığını doğruladı

Maulvi Fakir Muhammet adlı komutan müzakerelerin doğru yolda ilerlediğini ve yakında bir anlaşma imzalanabileceğini söyledi. Muhammet, barış girişimin şimdilik Afgan sınırında, aşiret kontrolündeki Bajur’u kapsadığını başarı sağlanırsa buranın diğer bölgelere örnek olabileceğini belirtti.

Son yıllarda bölgede geniş çaplı operasyonlar yapan Pakistan ordusu ise Bajur’un militanlardan temizlendiğini açıklamıştı.

Başbakan Yusuf Rıza Gilani, Taleban’ın açıklamasıyla ilgili olarak hükümetinin militanlara karşı diyalog, caydırma ve ekonomik kalkınma politikası izlediğini ve sürecin devam ettiğini söyledi.

Hükümet, Eylül ayında, Taleban ile barışa fırsat tanımak istediğini duyurmuş ancak İçişleri Bakanı Rahman Malik, barış görüşmesi yapılabilmesi örgütün silahsızlanmasını şart koşmuştu.

Hükümet ile Taleban arasındaki müzakereler başarılı olsa da varılacak bir anlaşmanın örgütü oluşturan çeşitli militan gruplar tarafından kabul edileceği şüpheli.

El Kaide'yle ile işbirliği yapan Pakistan Talebanı, Amerika’nın desteklediği hükümeti devirerek yerine din devleti kurmak istiyor.

Washington, terör örgütü olarak nitelediği Taleban’la mücadele etmesi için yıllardır Pakistan’a milyarlarca dolar tutarında sivil ve askeri yardım yapıyor.

XS
SM
MD
LG