Erişilebilirlik

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi Venezuela’da


Venezuela’nın Türkiye’ye 400 bin hektarlık bir alanda tarım yapma teklifinin ardından bu ülkeye ziyaret düzenleyen Tarım Bakanı Vahit Kirişçi, dün Bolivar eyaletinde bugünse Monagas ve Anzoategui’de incelemelerde bulundu. Türkiye’nin Venezuela’da buğday üreteceği haberi tartışmalara yol açmıştı.

Venezuela Tarım ve Araziler Bakanı Wilmar Castro Soteldo, dün Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ile yaptığı görüşmenin ardından ülkenin güneyinde Bolivar eyaletindeki “Hato La Vergareña” adlı tarım arazisinde incelemelerde bulunduklarını açıkladı. Venezuelalı tarım bakanı mısır, pirinç, şeker kamışı ve kakaonun yanı sıra sığır, koyun ve keçi yetiştirmek için oldukça uygun olan arazide, Türk girişimcilere 30 bin hektarlık alan tahsis edilebileceğini söyledi.

Brezilya ile sınır komşusu olan Bolivar eyaletinde 600 bin hektarın üzerinde tarım alanı ve hayvancılık için kullanılabilecek 400 bin hektara yakın alan bulunuyor.

Kirişçi bugün de daha çok kahve, şeker kamışı, kakao, mısır ve diğer tahılların üretildiği Monagas ve daha çok fıstık, pamuk ve mısır üretimiyle bilinen Anzoategui eyaletlerinde incelemelerde bulundu.

Tarımsal üretimde zorluklar yaşanıyor

Yaklaşık 30 milyon hektar ekilebilir alana sahip Venezuela, yılın 12 ayı tarım yapabilme olanağı, tropikal iklimi ve sulak topraklarıyla tarım üretimi için uygun koşullara sahip olsa da ülkedeki güvenlik, akaryakıt sıkıntısı, ulaşım ve altyapı sorunları, tarım araç ve gereçlerinin temininde yaşanan zorluklar, elektrik ve su kesintileri gibi problemler tarımsal üretimi zorlaştırıyor.

Venezuela Tarım Üreticileri Konfederasyonu Celso Fantinel, 2010 yılında Venezuela’nın tükettiği sebze ve meyvenin yüzde 77’sini ürettiğini ancak bugün bu oranın ekonomik krizin ve tarımsal üretimde yaşanan zorluklardan dolayı yüzde 40 seviyelerine düştüğünü belirtiyor.

Geçtiğimiz ay Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı, hasılatın yüzde 30’luk kısmını ülkede bırakma koşuluyla Venezuela’nın Türkiye’ye tarımsal üretim yapmak için 400 bin hektarlık tarım arazisi teklifi yaptığını kaydetmişti.

Ticaret hacmi iki yılda 5,6 kat arttı

İki ülke arasındaki ticaret 2019 yılında 152 milyon dolarken, geçen yıl toplam ticaret hacmi 850 milyon doları aştı. Bu yılın ilk beş ayında Venezuela’dan Türkiye’ye yapılan ihracat 408 milyon doları aşarken ithalatsa 110 milyon doların altında kaldı.

2019 yılında Türkiye’ye ihracatı yaklaşık 20 milyon dolar olan Venezuela, 2020 yılında 60 milyon dolar, geçen yıl da 551 milyon dolarlık ihracat yaptı. İki ülke arasında 2020 yılının Ağustos ayında yapılan Ticareti Geliştirme Anlaşması sonrası Türkiye’ye ihracatını artıran Venezuela daha çok hurda, alüminyum, odun kömürü, deri ve deniz ürünleri gönderiyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG