Erişilebilirlik

Tayvan: “Çin Ukrayna Krizini Fırsat Bilebilir”


Tayvan, dünya Ukrayna kriziyle meşgulken, Çin’in bunu fırsat bilerek üzerindeki baskıyı arttırmasından endişe duyuyor.

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen, bugün düzenlediği çalışma grubu toplantısında yaptığı açıklamada, “Tayvan’ın bölgedeki askeri faaliyetleri daha yakından izlemesi ve tetikte olması, yabancı ülkelerden kaynaklanan dzenformasyon çabalarına karşı çalışmalarını arttırması gerektiğini” söyledi.

Tayvan hükümeti, ülkenin durumuyla Ukrayna’nın durumunun farklı olduğunu bildirse de Cumhurbaşkanı Tsai, “Çin’den adaya yönelik askeri tehdit nedeniyle Ukrayna’nın durumunu iyi anladıklarını” dile getirdi.

Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu da bu ay basına verdiği demeçlerde, “Çin’in Ukrayna’daki krizden istifade ederek saldırma olasılığını çok yakından takip ettiklerini” söyledi.

Wu, “Çin her an Tayvan’a karşı askeri harekat düzenlemeyi düşünebilir ve buna hazırlıklı olmalıyız” dedi.

Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir Tayvanlı yetkili de “Askeri gerginlik olasılığının yüksek olmadığını ancak Çin’in faaliyetlerini yakından izlediklerini” kaydetti.

Yine Reuters’a konuşan kaynaklar, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in şu an Komünist Parti’nin kongresinin hazırlıklarıyla meşgul olduğunu, bu sona erdiğinde Tayvan konusuna odaklanabileceğini belirtiyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da geçen haftasonu yaptığı açıklamada, “Batı, Ukrayna’nın bağımsızlığını korumayı sağlayamazsa, bunun sonuçlarının Tayvan dahil dünya genelinde yıkıcı olacağını” söylemişti.

Çin, kendi toprağı olarak gördüğü ve yaklaşık 24 milyon kişinin yaşadığı ada ülkesi Tayvan yakınlarındaki askeri faaliyetlerini son yıllarda arttırmıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG