Erişilebilirlik

ABD'nin Ankara Büyükelçisi'nden TBMM Ziyareti


ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield ve TBMM Dış İşleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır
ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield ve TBMM Dış İşleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır

ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield, bugün TBMM’de AKP’li Bozkır’a nezaket ziyaretinde bulundu. Büyükelçi Satterfield, 1,5 yıl boyunca büyükelçilik makamı boş kaldıktan sonra 10 Temmuz’da Türkiye’ye gelmiş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a 28 Ağustos’ta güven mektubunu sunarak resmen görevine başlamıştı. Türkiye’de görevine başladığından bu yana Türk – Amerikan ilişkilerindeki tartışmalı gündeme ilişkin sessizliğini koruduğu gözlemlenen Satterfield, bugün de sessiz kalmayı tercih etti ve Bozkır’ı ziyaretinde açıklama yapmadı.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield ve Volkan Bozkır
ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield ve Volkan Bozkır

TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Bozkır ise, Satterfield’i kabulünde iki ülke ilişkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Satterfield’le görüşmekten memnuniyet duyduğunu ve sıcak gündem nedeniyle bu görüşmeyi ancak bugün gerçekleştirebildiklerini anlatan Bozkır, Satterfield’in deneyimli bir diplomat olduğunu, bölgedeki pek çok ülkede görev yaptığını ve Washington merkezde de Türkiye’nin de bulunduğu bu bölgeye ilişkin önemli pozisyonlarda bulunduğunu söyledi. “Bu bölge ve bizim ülkemizle ilgili böyle deneyimli bir elçi olması büyük bir avantaj, özellikle iki ülke arasında iyi ilişkiler kurulabilmesi için” görüşünü paylaşan Bozkır, Türkiye’nin ABD’yle ilişkilerine büyük önem verdiğini belirterek, “Benim düşünceme göre bu ilişkiler, stratejik öneme sahip. Dünyadaki son güncel gelişmeler, Türkiye ve Amerika için ilişkilerinde soru işaretleri olması büyük bir lüks olacaktır. Türkiye ve Amerika mutlaka ilişkilerini ileriye taşımalıdır” diyerek sorunları çözmek gerektiğine işaret etti.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield ve Volkan Bozkır
ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield ve Volkan Bozkır

Bozkır, Satterfield’le bölgedeki gelişmeleri ele alacaklarını vurgulayarak, aynı zamanda ABD Kongresi’ne gelecek Ocak ayı sonunda veya Şubat ayında yapacağı ziyareti de konuşacaklarını açıkladı. ABD Kongresi’ni, TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanlığı olarak ziyaret edeceklerini kaydeden Bozkır, orada iki ülke ilişkilerini karşılıklı görüşeceklerini vurguladı.

Bozkır, ayrıca Eylül 2020 – Eylül 2021 dönemi için Birleşmiş Milletler (BM) 75. Genel Kurulu Başkanlığı’na adaylığıyla ilgili prosedür konusunda da ABD’de temaslarda bulunacağını söyledi.

Bu arada Bozkır, foto muhabirleri Satterfield’le yeniden tokalaşma pozu vermelerini talep edince, büyükelçiye “Bizim dost olduğumuzu görmek istiyorlar” esprisi yaptı. Bozkır ve elçi yeniden tokalaşma pozu verdi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG