Erişilebilirlik

TBMM'de Yumruklu Oturum


TBMM Genel Kurulu’nda Salı gecesi başlayan İç Güvenlik Paketi’nin görüşmeleri sırasında iktidar partisi AKP ile muhalefet partileri milletvekilleri arasındaki sözlü tartışmalar yumruklu kavgaya dönüştü

İç Güvenlik Paketi nedeniyle son haftalardaki gerilimli atmosferde yaşanan olaylar ve protestolar ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yumruklu kavga yaşandı ve muhalefetten milletvekilleri yaralandı.

TBMM Genel Kurulu’nda Salı gecesi başlayan İç Güvenlik Paketi’nin görüşmeleri sırasında iktidar partisi AKP ile muhalefet partileri milletvekilleri arasındaki sözlü tartışmalar yumruklu kavgaya dönüştü. Meclis Genel Kurulu’nda dün ilk gündem maddesi Özgecan Aslan’ın katledilmesiydi. Bu nedenle İç Güvenlik Paketi görüşmelerine akşam geç saatlerde başlandı.

Ancak görüşmeler sırasında kapalı oturum kararı alındı ve basın locasından gazeteciler çıkarıldıktan sonra geceyarısı HDP’li Pervin Buldan’ın konuşması ardından kavga yaşandı. AKP’liler Bülent Turan ve Metin Külünk, HDP'li vekiller Sabahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü arasında başlayan tartışma ardından kavgada, HDP’li Ertuğrul Kürkçü, CHP’liler Musa Çam, Aykut Erdoğdu, Refik Eryılmaz, Mahmut Tanal yaralandı. Kaburga kemiğinde çatlama olduğu belirtilen CHP’li Çam, bugün öğle saatlerine değin Başkent Üniversitesi Hastanesi’nde tıbbi bakım altında tutuldu.

HDP: Kavga kadına saldırı ile başladı

Ersoy’un İç Güvenlik Paketi’ni savunduğu bu açıklamalarına karşın muhalefet TBMM Genel Kurulu’nda itirazlarını sürdürdü. Tartışmalar alevlendiği dakikalarda kapalı oturum kararı alınması sonrasında ise kavga yaşandı.

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, diğer Grup Başkanvekili İdris Balüken ve vekillerle birlikte düzenlediği basın toplantısında, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ı HDP'li kadın milletvekillerine darp girişiminde bulunduğunu kaydetti. Buldan, “Özgecan’ın katledilmesini konuştuğumuz böyle bir günde AKP Grup Başkanvekili'nin kadın vekillerimize yönelmesi çok vahim bir tablo ortaya çıkarmıştır. AKP Grup Başkanvekili ile ilgili ne gibi işlemlerin yapılacağını takip ediyoruz" dedi.

"İç Güvenlik Yasası gelmeden ilk kanı Meclis'te döktüler. Grubumuza ve ana muhalefete yapılan saldırılar paketin yansımasıdır" diyen Buldan, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın oturumu AKP'nin talimatlarıyla yönettiğini ve kadın vekillere darp girişimi karşısında sessiz kaldığını da sözlerine ekledi.

Basın toplantısına elinde “kask” ile katılan HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de, “Ben bunu bisiklette kullanıyordum. Şimdi milletvekillerinden korunmak için kullanmam gerektiğini düşünüyorum. Bundan sonra bu teçhizatla Meclis'e gelip gideceğim" diye konuştu. HDP'nin söz hakkını AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş tarafından gasp edildiğini ve Elitaş'ın kürsüye yaklaşan Buldan ve Tuncel'i darp ettiğini anlatan Kürkçü, "Onu izleyen diğer AKP milletvekillerinin bir anda kürsüye hücum etmeleri sonucu arkadaşlarımıza yardım etmek zorunda kaldık. Sebahat Tuncel'e yönelen yumruğu savuşturmak için yanına gittiğimde, ona isabet etmeyen yumruk benim başıma geldi" dedi.

Kürkçü, ayrıca AKP İstanbul Milletvekili Oktay Saral'ın CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu'ya, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'a ve HDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu'na saldırdığını da öne sürdü.

AKP’li Elitaş, HDP’li kadın vekilleri suçladı

Sadece muhalefet vekilleri yaralanmış olmasına karşın AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise, dün gece yaşananlardan dolayı sadece muhalefet partilerini sorumlu tuttu. Elitaş, basın toplantısında, "TBMM'de yaşanan tablo gösteriyor ki hem CHP hem MHP, HDP'nin vagonu haline dönmüştür. Dün HDP, iki siyasi partiyikendi vagonu yapıp TBMM gündemini tıkama gayretinde bulunmuştur. Sandıktan değil,sokaktan iktidar çıkarmaya çalışanlar,dün TBMM'de terör estirmişlerdir" dedi.

TBMM Başkanvekili Bahçekapılı’nın muhalefete hoşgörülü yaklaştığını belirten Elitaş, CHP, MHP ve HDP’nin terör estirdiğini öne sürdü. Elitaş, HDP’li kadın vekilleri ve muhalefeti ise şu anlatım ile suçladı:

"Ben konuşmaya başlarken HDP'li Sebahat Tuncel ve Pervin Buldan gelerek kürsüde bana taciz uygulamış, beni kürsüden uzaklaştırmaya çalışmışlardır. Sebahat Tuncel beni iteklemiştir, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken bana yumruk sallamıştır. HDP'liler bu işi bir senaryo haline getirmişler ve iki milletvekilini figüran olarak kullanmışlardır. Tuncel ve Buldan'ı ben konuşurken kürsüye gönderip, beni uzaklaştırmaya çalışmışlar ve arkadan da HDP'li milletvekilleri bana saldırmaya yeltenmiştir. Bunu gören milletvekili arkadaşlarımız onların saldırılarını uzaklaştırmak için benim etrafımda toplanmışlardır. Ama bugün basın toplantısında görüyoruz ki kamuoyunu yanıltma, aldatma şeklinde beni sözlü hedef göstererek sanki kadın milletvekillerini kürsüden uzaklaştırmaya çalışan benim gibi göstermeye çalışmışlardır. 30 yıldır bu memlekette terör estirenler, bugün masum şekilde demokratik haklarını kullandıklarını iddia ederek farklı role bürünmüşlerdir.Hiçbir AK Parti'li milletvekili, onlara fiili saldırı yapmamıştır. Onlar bize fiili saldırı yapmışlardır.Herhalde bu işte başarılılar ki kendilerine verilen rolü çok iyi oynamışlar, 'darp edildik, vücudumuz morardı' diyorlar. Anladığım kadarıyla bunlar kendilerini darp etmişlerdir. Hiçbir AK Parti'li milletvekili, hiçbir milletvekiline ve özellikle kadınlara dokunmayı kendisine yediremez ve yakıştıramaz.”

Elitaş, ayrıca "Sayın Musa Çam'a geçmiş olsun diyorum. O arbedede ayağı, çiçeklerin bulunduğu yerdeki mermere takıldı ve çiçeklerin üzerine düştü. Orada bir zedelenme olmuş olabilir. Hiçbir AK Parti'li milletvekilinin ona fiili, doğrudan doğruya saldırısı yoktur" yorumunda da bulundu.

CHP de AKP’yi işaret etti

Kavga sonrasında ilk basın açıklaması ise CHP Grubu’ndan geldi. CHP Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Levent Gök ve Engin Altay TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Altay, “Oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ve Adalet ve Kalkınma Partisi'ne mensup Trabzon Milletvekili Oktay Saral ve İstanbul Milletvekili Metin Külünk'ün vahşi saldırılarını, fiziki şiddet içeren saldırılarını Meclis Başkanlık Divanı'ndaki kürsüde duran tokmağı alarak milletvekillerinin kafasına, gözüne sadece bizim milletvekillerimize değil diğer muhalefet partisi milletvekillerine savurmasını şiddetle, esefle kınıyor, takdiri yüce milletimizin vicdanına bırakıyoruz" dedi. Hamzaçebi ise, “AKP grubunun getirmiş olduğu iç güvenlik paketinin görüşmelerine bugün geçilemedi. AKP’nin amacı bugün grup önerilerin tamamlanması ve tasarı görüşmelerine başlanmasıydı. Ancak başta CHP olmak üzere yoğun bir dirençle karşılaşınca bu görüşme gerçekleşmedi. Yarına kaldı. Yarından sonra muhalefetin CHP’nin özgürlükleri kısıtlayan özgürlükleri baskı altına alan bu yasaya karşı anlamlı muhalefeti devam edecek” diye konuştu.

Eryılmaz ve Tanal: Linç girişimi idi

CHP’li Refik Eryılmaz ise, bugünkü açıklamasında kürsü tokmağıyla kendisine saldırıldığını belirterek, “AKP’li vekiller doğrudan linç girişiminde bulunmuşlardır” dedi.

CHP’li Mahmut Tanal ise, kapalı oturumda elindeki ipad ile çektiği görüntüleri Youtube aracılığıyla kamuoyuyla paylaştı. Tanal, çekim yaptığı için AKP’li vekillerce linç edilmek istendiğini ve bu sırada yaralandığını söyledi. Söz konusu görüntülerde de AKP’lilerin, divan locasından çekim yapmakta olan Tanal’ın üzerine yürüdüğü görülüyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, Twitter’daki mesajıyla “Sokakta halkına, Meclis’te muhalefete saldıran bir zihniyet… Bu iktidarın uyguladığı tek yasa şiddet, haksızlık ve hukuksuzluk yasasıdır! Şiddet devletini zorbalıkla kabul ettirmek için Meclis’te terör estirmek, vekillere saldırmak, halka yaşatacaklarının başlangıcıdır. Milletin vekillerinin Meclis çatısı altında can güvenliği yokken AKP’nin, milleti korumak için yasa çıkarma yalanına kimse inanmaz!” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG