Erişilebilirlik

TCMB’nin Faiz Oranını Düşürmesine Uzmanlar Ne Dedi?


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, enflasyon oranının yüzde 80'in üzerinde seyretmesine rağmen faiz oranını 100 baz puan düşürerek yüzde 12'ye çekti. Karar üzerine Türk Lirası dolar karşısında rekor seviyede değer kaybetti.

Bazı ekonomi uzmanları, TCMB'nin faiz indirimi kararını Reuters haber ajansına değerlendirdi.

Mali hizmetler firması SEB'den gelişmekte olan ülke ekonomileri baş stratejisti Per Hammarlund, TCMB'nin faiz indirmesinin nedenini büyümeyi desteklemek olarak açıkladı ve "Şu anda büyüme, merkez bankasını enflasyondan daha fazla endişelendiriyor" dedi.

Hammarlund, "Lira üzerindeki satış baskısı artacak. Rezervleri tüketmeden lirayı desteklemek için bir çözüm bulmak zorunda kalacaklar. Önümüzdeki birkaç ay içinde bir açıklama ya da müdahale beklerim" şeklinde konuştu.

Hammarlund ayrıca "Enerji fiyatlarındaki baskıların arttığını görürsek, ki bu durum Rusya'yla ilişkilerin kötüleştiği göz önünde bulundurulursa olasıdır, o zaman Türkiye'de enflasyon artmaya devam eder ve bu da lirayı aşağıya çeker" dedi.

Varlık yönetimi firması Allspring Global Investment Gelişmekte Olan Piyasalar Bölümü Başkanı Alison Shimada, "Ekonomi politikasının mantıksız olduğu bir piyasayı takip etmek zor. Doğru bir ekonomi politikası uygulandığında piyasanın çok iyi performans gösterdiğini görebilirsiniz. Bunu Hindistan ve Endonezya'da gördük. Ancak üst yönetimin doğru olması lazım. Enflasyonun yüzde 80 olduğu bir durumda faiz oranlarını indirmek mantıksız" şeklinde konuştu.

Swissquote Bankası'ndan uzman İpek Özkardeşkaya ise "TCMB faiz oranlarını iki kez art arda 100 baz puan indirdi. Bir ekonomist olarak bu karar hakkında yorum yapmak zor çünkü normalde yüksek enflasyon, yüksek faiz oranı gerektirir. Her bir faiz indirimi ülke riski ve döviz kuru üzerinde ağırlık oluşturuyor. Serbest para politikası sürdürülebilir değil" dedi.

Ekonomi araştırmaları firması Capital Economics'ten gelişmekte olan ekonomiler uzmanı Liam Peach ise ilerideki faiz oranlarının daha kademeli olarak yapılabileceğini, dış finansman şartlarının sıkılaşmasıyla birlikte risklerin liradaki sert ve düzensiz düşüşlere bağlı olmaya devam edeceğini kaydetti.

Peach, "Birçokları, TCMB'nin, FED'in enflasyonla mücadeledeki kararlılığını sürdürdüğü bu dönemde dış etlenlerin kötüleşmesi karşısında faiz indirimini durduracağını bekliyordu. Ancak açıkça görülüyor ki TCMB, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın baskısı altında ve faiz indirimi penceresinin hala açık olduğunu hissediyor. Reel faiz oranları negatifte, cari açık artıyor ve kısa vadeki dış borçlar fazla. Yatırımcıların Türkiye hakkındaki risk hissiyatının tersine dönmesi için küresel mali şartların ciddi şekilde sıkılaşması gerekmiyor. Bir doların yıl sonunda 24 lira olmasını bekliyoruz" dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG