Erişilebilirlik

Tekstil İşçilerinden Asgari Ücret Çağrısı


Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için görüşmeler yapılırken, işçi sendikaları ve siyasi partiler ise kendi belirledikleri ücret miktarını açıklamaya devam ediyor.

Gaziantep’te Birleşik Tekstil, Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası çatısı altında toplanan işçiler, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri basın açıklaması yaparak, asgari ücretle ilgili iktidara çağrıda bulundu.

Tekstil İşçilerinin Asgari Ücret Çağrısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Basın açıklaması sonrası VOA Türkçe ’ye konuşan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, asgari ücretin belirlenmesi sürecinde bazı işçi sendikalarının sessiz kaldığını ya da hükümetin düşündüğü miktarın bile altında ücret teklif ettiklerini belirtti.

“İşçileri açlık sınırının altında yaşamaya mahkum ediyorlar’’

İktidara yaptıkları çağrıda asgari ücretin en az 15 bin TL olması gerektiğini vurgulayan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Türkmen, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

“Antep’te yüzbinlerce işçi çalışıyor, bu kentte bile bu konuyla ilgili hiçbir işçi sendikası ne yazık ki bir açıklama yapmadılar. Ülkede sendikaların, işçi sınıfının, örgütlülüğün durumu bu olunca, hükümet ve patronların tutumu zaten belli, dolayısıyla asgari ücret başta olmak üzere, işçilerin talepleri ve yaşam koşulları bakımından da tablo bu şekilde oluyor. Biz BİRTEK-SEN olarak bu durumu değiştirmek için milyonlarca işçiyi enflasyonun ve açlık sınırının altındaki ücrete, sefalet içinde yaşamaya mahkum eden bu anlayışı kabul etmiyoruz. Bu dayatmalara karşı bütün işçilerin birleşmesi ve sesini yükseltmesi gerekir.’’

“2023 bütçesinde işçi ve emekçi yok, savaş ve rant var’’

Basın açıklamasına destek amaçlı katılan Halkların Demokratik Partisi Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul ise VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, iktidar partisinin 2023 bütçesinde işçilere yer vermediğini belirtti.

2023 bütçesinin büyük bölümünün savaşa ve faize ayrıldığını belirten milletvekili Toğrul sözlerinin devamında “AKP tek adam bütçesinin önemli oranda savaşa, ranta ve faize ayrıldığını gördük. Bütçe içerisinde gençlik yok, kadın yok, çocuk yok. Elbette bu 2023 bütçesi içerisinde işçi ve emekçi de yok. Bu ülkenin yüzde 50’si asgari ücretli ve açlık sınırının altındayken biz halen asgari ücreti konuşuyoruz. Biz de bu konuda bir rakam ifade etmektense alım gücüne endeksli insancıl bir yaşam ücretinin belirlenmesi gerektiğini ifade ediyoruz’’ diye konuştu.

STÜDYO VOA

Blinken: ''İsrail'in Refah'ta sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir planı yok'' - 13 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:19 0:00
XS
SM
MD
LG