Erişilebilirlik

Telefon Skandalı Obama'yı Zor Durumda Bıraktı


Amerikan istihbarat birimlerinin telefon kayıtlarını toplaması ve büyük internet şirketlerinin sunucularına girmesi nedeniyle Başkan Barack Obama’ya yönelik eleştiriler artıyor.

Program, medeni hakları savunan gruplar ve bazı Kongre üyeleri tarafından şiddetle eleştirildi. Temel hak ve özgürlükleri savunan bu örgütler 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarından sonra hükümete istihbarat toplaması için verilen yetkilerin genişletilmesine karşı çıkıyor.

Ulusal Güvenlik Dairesi’nin milyonlarca Amerikalı’nın telefon kayıtlarını topladığı yolundaki haber, ilk kez İngiliz Guardian gazetesinde yayınlandı.

Gazete daha sonra, Ulusal Güvenlik Dairesi ile Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) dokuz büyük Internet şirketinin sunucularından da bilgi topladığı haberini yayınladı.

Aynı haber Washington Post gazetesinde de yayınlandı.

Ancak Internet şirketleri bu iddiayı reddediyor.

Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, dün gece geç saatlerde bir açıklama yaparak, istihbarat programının açıklanmasını kınadı ve bu yüzden Amerika’nın güvenlik tehditlerini önlemesinin zorlaşacağını belirtti.

Clapper, gazetelerde yayınlanan haberlerin yanlış ve tehlikeli olduğunu da kaydetti.

Yetkili, gazetede yayınlanan haberlerdeki istihbarat programıyla telefonları dinlemediklerini, sadece aranan numaraların ve arama sürelerinin kayıtlarının alındığını kaydetti.

Clapper, PRISM kod adıyla kullanıldığı iddia edilen internet programının da ne Amerikan vatandaşlarını ne de Amerika dışında yaşayanları hedef aldığını söyledi.

Başkan Obama’nın bugün California ziyareti sırasında yapacağı açıklamalarda konuya değinmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG