Erişilebilirlik

İhraç Edilen Temsilciler Yeniden Tennessee Meclisi’nde


Tennessee Eyalet Meclisi temsilcisi Justin Pearson, meclis binasında silah kontrolu talep eden bir protestoya öncülük ettiği için ihraç edildiği meclis üyeliğine yeniden atandı. Pearson bugün, Eyalet Meclisi’nin merdivenlerinde yemin ederek göreve başladı.

Yemin töreninde yaklaşık elli kişilik bir taraftar grubu ve bir grup medya üyesi vardı. Pearson yemin ederken alkışlar ve sevinç nidaları yükseldi.

Geçen hafta Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Tennessee Eyalet Meclisi Pearson’ı ve Justin Jones’u üyelikten ihraç etmişti. Geçen haftaki oylamada, Pearson ve Jones’un meclis binasında silah kontrolu isteyen bir protestoya katılarak meclis kurallarına aykırı davrandıkları belirtilmişti.

Meclisteki protesto, Nashville'deki bir ilkokula yönelik silahlı saldırıdan dört gün sonra gerçekleşmişti. 27 Mart’taki saldırıda 9 yaşında üç çocuk ve üç okul çalışanı öldürülmüştü.

Justin Pearson yemin törenindeki kalabalığa "İhraç edilmiştik ama geri döndük" diye seslendi.

Pearson yumruğunu havaya kaldırarak, "Sizinle beraber mücadele ettiğim için çok mutluyum çünkü zafer bizimdir" dedi.

Temsil ettiği Memphis konseyi tarafından boşalan koltuğuna yeniden atanan Pearson’ın yemin ederek görevine geri dönmesi, Tennessee'yi ABD siyasetinin merkez üssü yapan iki haftalık bir kasırgayı sona erdirdi.

Geçen haftaki oylamada ihraç edilen diğer üye Jones, Pazartesi günü Nashville Konseyi tarafından boşalan koltuğuna iade edilmişti. Jones, aynı gün Nashville'deki Eyalet Meclisi merdivenlerinde yemin etmişti.

Bugünkü yemin töreni ile birlikte Pearson bu yıl üç kere yemin etmiş oldu. Pearson, Ocak’ta daha önce boş olan bir koltuğa atanmış ve Mart’ta özel bir seçim kazanmıştı.

Pearson, yeniden atanmasının ardından gazetecilere verdiği demeçte, "Silahlı şiddeti sona erdirmek için savaşmaya devam edeceğiz. Çevresel ırkçılığı ve adaletsizliği sona erdirmek için savaşmaya devam edeceğiz" dedi.

Törende, silahlar için "Asla vazgeçmezsek, dünya geneli geçmiş soruşturmaları göreceğiz" dedi.

Tennessee Eyalet Meclisi’nde çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçiler, yerel konseyler tarafından göreve iade edilen temsilcileri, meclis kurallarına uydukları sürece geri alacaklarını açıkladılar.

Eyalet anayasası, yerel yasama organları olan konseylere, özel seçimler yapılana kadar boşalan yerleri doldurmak için geçici eyalet temsilcileri atama yetkisi veriyor.

Jones ve Pearson, henüz tarihi belirlenmeyen özel seçimlerde aday olacaklarını söylediler.

Jones ve Pearson, Nashville’de Covenant İlkokulu’nda üçü çocuk altı kişinin öldürülmesinden günler sonra silah kontrolu destekçileriyle beraber Meclis’te bir protestoya katılmıştı. Protestoda Demokrat temsilci Gloria Johnson da yer almıştı.

Cumhuriyetçi Partili temsilciler Andrew Farmer, Gino Bulso ve Bud Hulsey, geçen hafta üç Demokrat Partili temsilcinin protestoya katılarak meclis kurallarına aykırı davrandıklarını kaydederek ihraç edilmeleri için önerge sunmuşlardı.

Mecliste Jones’u görevden almak için 25’e karşı 72 oy kullanılırken, Pearson’ı ihraç etmek için 26’ya karşı 69 oy kullanılmıştı.

Johnson, meclis kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle ihraç edilmekten kıl payı kurtuldu. Daha sonra gazetecilere Johnson, beyaz olduğu için mecliste kalabildiğine inandığını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, ihraçlar için Twitter üzerinden, "Şok edici, demokratik olmayan ve emsalsiz" tanımlamasını yaparak oylamayı kınamıştı.

Tennessee eyaletinde İç Savaş döneminden bu yana yalnızca iki temsilci diğer üyeler tarafından ihraç edilmişti. Biri 1980'de yasaları engelleme karşılığında rüşvet talep ettiği gerekçesiyle, diğeri de 2016'da çok sayıda kadın tarafından cinsel tacizle suçlandıktan sonra ihraç edilmişti. Her iki ihraç kararı da iki partinin oyu ile alınmıştı.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG