Erişilebilirlik

Göçmen Gemisi Türkiye’den Yola Çıkmış


Hafta içinde İtalya'nın müdahale ettiği bir diğer gemi de Moldovya bandıralı Blue Sky'dı
Hafta içinde İtalya'nın müdahale ettiği bir diğer gemi de Moldovya bandıralı Blue Sky'dı

Yaklaşık 450 kaçak göçmen taşıyan ve Akdeniz'de sürüklenen gemiye İtalya el koydu. İtalya bir hafta içinde ikinci kez bir göçmen gemisine el koyuyor. Gemidekilerin çoğunun Suriyeli olduğu tahmin ediliyor

İtalya, ülkenin güney sahili yakınlarında mürettebatı tarafından terk edilen ve yüzlerce göçmen taşıyan gemiye el koydu.

İtalya sahil güvenlik yetkilileri bugün helikopterle Ezadeen isimli geminin güvertesine indiler. Akdeniz’de sürüklenen gemi, Türkiye’den demir almıştı.

Sierra Leone bandıralı geminin mürettebatı zor hava koşullarında geminin kontrolünü kaybetmiş ve İtalya’nın güneyindeki Crotone Limanı yakınlarında denizde 40 kilometre sürüklenmişti. Yetkililer gemide 450 civarında insan olduğunu ve aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu kişilerin çoğunluğunun Suriyeli olduğunu tahmin ettiklerini bildirdi.

Geminin radyo sistemini kullanmayı başaran bir yolcu mürettebatın gemiyi terk ettiğini yetkililere iletmişti.

Bu, geçtiğimiz hafta içinde İtalya’nın kurtardığı ikinci gemi oldu.

Çarşamba günü İtalyan denizciler, ülkenin güneydoğusundaki kayalıklara dönük biçimde otomatik pilotta bırakılmış ve 700 göçmeni taşıyan bir gemiye el koymuştu.

Moldova bandralı Blue Sky kargo gemisi, 6 deniz subayının güverteye helikopterle indirilmesiyle kayalara 8 kilometre kala faciadan kurtarılmıştı. Gemi buradan ülkenin güneyindeki Gallipoli limanına çekilmişti.

Blue Sky gemisindeki göçmenlerin de çoğunluğu Suriyeli ve Kürt’tü.

Her sene binlerce göçmen Akdeniz üzerinden Avrupa’ya giriş yapmaya çalışırken yaşamını yitiriyor.

Bazıları tehlikeli ve derme çatma tekneler kullanırken, diğerleri insan kaçakçılarına ücret ödeyerek feribot ya da kargo gemileriyle Avrupa’ya ulaşmaya çalışıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG