Erişilebilirlik

Türkiye'yi Bekleyen Tehlike


Türkiye'yi Bekleyen Tehlike
Türkiye'yi Bekleyen Tehlike

Washington’daki düşünce kuruluşlarından Potomac Enstitüsü’nde terörizm uzmanı olarak görev yapan Profesör Yonah Alexander Türkiye’yi ve Türkiye’nin karşı karşıya olduğu terörizm sorunlarını yakından bilen bir isim. Alexander’a göre PKK sorununun çözümünde hükümetin demokrasi girişimi olumlu bir adım. Bu girişimden Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın terör raporunda da bahsediliyor.

Alexander kürt açılımı olarak da bilinen girişimle ilgili olarak şöyle konuşuyor:

Bence hükümetin girişimi iyi bir fikir. Generaller savaş alanlarında orduları yenebilir ama halkın kafa yapısını değiştiremez. Kişilerin ve grupların fikirlerini kazanmak durumundaysanız bu grupları topluma dahil etmeniz şart. Ancak demokrasi açılımının başarılı olması için Kürt toplumunda da bir entegrasyon istekliliği olmalı. Kürtler bir yandan topluma entegre olarak bir yandan da kendi kültürel gelişimlerini devam ettirebilmeli.

Uzman Türkiye’de Kürt sorununun ayrılıkçı eğilimlerle çözülemeyeceğini belirtiyor ve sorunun bir an önce çözümü için ayrılıkçı fikirlere sahip Kürtler’in bu gerçeği kabul etmesi gerektiğini söylüyor. Alexander Türkiye’de ordunun da Kürt açılımını desteklediğini belirtiyor:

Türkiye’de ordu her demokratik ülkede olduğu gibi halkın güvenliğinden sorumlu. Ancak PKK saldırılarına devam ettikçe ordunun PKK ile uzlaşması beklenemez. Diyalog olması için silahların susması şart. Ordunun PKK sorununu bitirmek istemediği suçlamaları haklı değil. Ordu daha istikrarlı bir Türkiye görmek istiyor çünkü bu onların asıl misyonu. Bir ordunun başarısı savaşacak bir gerekçe olmamasıyla ölçülür.

Türkiye’de Amerikan ve İsrail karşıtlığının son yıllarda artması uluslararası toplumda Türkiye’nin güvenilirliği sorununu akıllara getiriyor ancak terörizm uzmanı Profesör Alexander’a göre Türkiye’de olabilecekler dünyanın her ülkesinde olabilir ve Türkiye’de hükümet halkı ve yabancıları korumak için elinden geleni yapıyor. Gazze yardım konvoyu olayından sonra bile İsrailli turistlerin tatil için Türkiye’ye gitmeye devam ettiğini söyleyen Alexander, ‘İsrailliler kendilerini güvende hissediyorsa, her millet kendini Türkiye’de güvende hissedebilir’ diye konuştu.

Ancak konu İran’a geldiğinde Amerikalı uzman, Türkiye’nin çok yakın bir zamanda zor bir tercih yapmak zorunda kalabileceğini belirtiyor:

İran’ın terörist bir devlet olduğu ve nükleer silah üretmeye devam ettiği bir gerçek. Ancak İran’ın Türkiye’nin komşusu olduğu da bir gerçek. Türkiye’nin İran konusunda dengeyi iyi sağlaması gerekiyor. Çok yakında Türkiye bir karar vermek zorunda kalacak. İran nükleer silaha sahip olmaya çalışırken Türkiye’de halk gece rahat uyuyamaz. Diplomasi bir yere kadar işler, diplomasinin bittiği yerde yaptırımlar başlar, yaptırımlar da başarılı olamazsa askeri seçenek gündeme gelir.

Potomac Enstitüsü uzmanı Yonah Alexander askeri bir seçeneğe gerek kalmayacağını ummakla birlikte Obama yönetiminin ilk hedefinin Amerikan halkının çıkarlarını ve güvenliğini korumak olduğunu hatırlatıyor.

XS
SM
MD
LG