Erişilebilirlik

Teslim Olan Bannon Suçlamaları Reddetti


Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın müttefiki ve bir dönem baş stratejisti olan Steve Bannon, Trump'ın ABD-Meksika sınırına duvar inşa etmesine yardımcı olmak için bağışçıları kandırdığı iddiasıyla kara para aklama ve komplo suçlamalarını kabul etmedi.

68 yaşındaki Bannon, Manhattan'daki New York eyalet mahkemesinde görülen duruşmada savunmasını yaptı. Bannon, mahkeme salonuna girerken elleri arkadan kelepçeliydi.

Savcılar Bannon'u, eski Cumhuriyetçi başkanın imzasını taşıyan duvar için "Duvarı İnşa Ediyoruz" adıyla bilinen özel bir bağış kampanyasına 15 milyon dolardan fazla katkıda bulunan bağışçıları dolandırmakla suçluyor.

İddianameye göre Bannon bağışçılara paralarının tamamının duvara aktarılacağını taahhüt etti; ancak yüz binlerce doların, maaş almayacağı sözünü veren bağış kampanyası yöneticisine aktarılmasındaki rolünü gizledi.

ABD-Meksika sınırına duvar inşa edilmesine katkı için başlatılan bağış kampanyasının yöneticisi Brian Kolfage, Nisan ayında, dolandırıcılık ve vergi yasaları ihlali suçlamalarını kabul etmişti. Kolfage, halen alacağı cezayı bekliyor.

Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg, soruşturmada kendisiyle birlikte çalışan New York Başsavcısı Letitia James ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Sahte bahanelerle bağışçıların sırtından kazanç elde etmek suçtur" dedi.

Bannon iki kez kara para aklama, üç kez komplo kurma ve bir kez de dolandırıcılık planları yapmakla suçlanıyor. Suçlu bulunması halinde kara para aklama suçundan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir

Bannon, bugün New York'ta yetkililere teslim olmuştu.

68 yaşındaki Steve Bannon ve beraberinde üç kişi, 2020 yılı Ağustos ayında federal savcılar tarafından "Duvar İnşa Ediyoruz" olarak bilinen 25 milyon dolarlık bağış kampanyası çerçevesinde bağışçıları dolandırmakla suçlanmıştı.

Bannon, bu suçlamayı ve 1 milyon dolara yakın bir tutarı kendi kişisel harcamaları için kullandığına ilişkin bir başka suçlamayı reddetmişti.

Eski Başkan Donald Trump'ın 2021 yılı Ocak ayında, başkanlık döneminin sona ermesine birkaç saat kala Bannon hakkında af çıkarması üzerine bu suçlamalar düşmüştü.

Ancak sadece federal suçlamaları kapsayan başkanlık affı kararnameleri, eyalet savcılıkları tarafından yapılan suçlamalara uygulanmıyor.

Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg'in ofisinin önünde konuşan Bannon, "Bu bir ironi. Bu kentin belediye başkanının sınırda bir heyetinin bulunduğu gün, bu kişileri sınırda durdurmaya çalışanları yargılıyorlar" dedi.

Bannon, 6 Ocak 2021’de ABD Kongresi'ne yapılan baskını soruşturan Temsilciler Meclisi Özel Komisyonu'nun ifade vermesi için kendisine gönderdiği celbe yanıt vermemesi üzerine, yaklaşık iki ay önce Kongre'ye itaatsizlikle suçlanmıştı.

New York eyaletinin Bannon hakkında yürüttüğü soruşturma, Alvin Bragg'in selefi Cyrus Vance döneminde başlamıştı.

Manhattan Bölge Savcısı Bragg, aynı zamanda, eski Başkan Trump'ın şirketler grubu Trump Organization ve 2021 Temmuz ayında vergi ihlalleriyle suçlanan şirketin eski CFO'su Allen Weisselberg hakkında yürütülen soruşturmaları da Cyrus Vance'ten devralmıştı.

Weisselberg, Ağustos ayında, kendisine yöneltilen çeşitli vergi yasası ihlalleri suçlamalarını kabul etmişti. Trump Organization'la ilgili davanın ise Ekim ayında başlaması bekleniyor.

Bannon, federal ve eyalet mahkemelerinde suçlanan ilk eski Trump müttefiki değil.

2019 yılı Mart ayında dönemin Manhattan Bölge Savcısı Cyrus Vance, Trump'ın eski kampanya yöneticisi Paul Manafort'a dolandırıcılık suçlaması yöneltmişti. Manafort federal mahkemede hüküm giymiş ve 7 buçuk yıllık hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ancak New York'ta bir yargıç, bir kişinin aynı suç için ikinci kez yargılanamayacağı esasını temel alarak, Manafort hakkındaki suçlamaları dokuz ay sonra düşürmüştü.

Trump, 2020 yılı Aralık ayında Manafort hakkında af çıkarmıştı.

Bannon daha önce federal suçlamalardan yargılanmadığı için Manafort açısından geçerli olan ilke, Bannon'a uygulanmayacak.

Bannon, Trump'ın mevcut göçmenlik uygulamalarına şiddetli muhalefeti de içeren ve "Önce Amerika" olarak adlandırdığı sağcı popülist politikasının önde gelen savunucularındandı.

Çok dinlenen "War Room" (Savaş Odası) adlı podcast'in yapımcısı olan Bannon, programında sık sık Trump'ın 2020 seçimlerini Joe Biden'a kaybettiği gerçeğini inkar eden konuklara yer veriyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG