Erişilebilirlik

Theresa May Koalisyon Görüşmelerine Başladı


Geçen hafta yapılan seçimlerde parlamentoda çoğunluğu kaybeden İngiltere Başbakanı Theresa May, Kuzey İrlanda merkezli parti koalisyon görüşmelerine başladı.

May’in yasa geçirmek için Demokratik Birlik Partisi’nin 10 üyesine ihtiyacı var. Kuzey İrlanda partisinin destek vermesi, karşılığında da büyük kazanımlar elde etmesi bekleniyor.

Parti lideri Arlene Foster May ile görüşmeye girerken kaygısız görünüyordu.

Görüşme, May’in kendi partisinin üst düzey yöneticilerinden özür dilemesinin ardından yapılıyor. Görüşmede May, başkalarından fikir almaya daha fazla açık olacağını, özellikle de İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmasıyla ilgili konularda iş dünyası liderleri ile daha fazla görüşeceğini söyledi.

May, “Bizi bu karışıklığa iten benim, çıkaran da ben olacağım” dedi.

May, Brexit görüşmelerini daha farklı yürütmesi ve diğer partileri de sürece katması için baskı altında. Eski Hazine Bakanı George Osborne, bir gazetede, kabine üyelerinin İşçi Partili milletvekilleriyle Avrupa Birliği’nden ayrılmak için “daha yumuşak boşanma görüşmeleri” yaptığını yazdı.

Çevre Bakanı Michael Gove haberi inkar etmedi ve Sky News’a yaptığı açıklamada, seçim sonucunun May ve hükümetinin partiler-üstü bir anlayışa ihtiyacı olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Gove, “Parlamento aritmetiği herkesle birlikte çalışmamız gerektiğini gösteriyor” dedi.

Foster anlaşma gereği Kuzey İrlanda’ya daha fazla yatırım ve ek sosyal yardım programları için garantiler isteyecek.

Foster, Brexit’e destek verse de May’den Avrupa Birliği’nden daha rahat bir ayrılık isteyebilir. Partisi, Avrupa Birliği üyesi İrlanda ile Kuzey İrlanda’nın sıkı olmayan bir sınıra sahip olmasını istiyor.

Bununla birlikte koalisyon kurma fikrinin bile karışık olduğu belirtiliyor.

Foster’ın Kuzey İrlanda’daki rakipleri Sinn Fein’den Gerry Adams, Muhafazakarlar ile DUP arasındaki ortaklığın ancak bir “kaos koalisyonu” olacağını söyledi.

May için riskler yüksek. DUP’la destek anlaşması olmadan partisi, Kraliçe’nin gelecek hafta yapması beklenen konuşmasında güven oylamasını alamayabilir.

İşçi partisi lideri Jeremy Corbyn bunun için çaba harcıyor. Ve sürekli olarak hükümet kurmaya hazır olduğunu söylüyor.

Bununla birlikte, Avrupa Birliği baş müzakerecisi Financial Times’a yaptığı açıklamada, Brexit görüşmeleri için zamanın daraldığını belirtti. Michel Barnier, May’in Avrupa Briliği’nden çıkmakla ilgili 50. maddeyi 3 ay önce yürürlüğe koymasından bu yana hiçbir gelişmenin olmadığını kaydetti.

Barnier, “Benim kaygım, zaman geçiyor ve herkesin inandığından daha hızlı geçiyor çünkü ilgilenmemiz gereken konular oldukça karışık, ben kendimle müzakere edemem” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG