Erişilebilirlik

Tillerson: ‘Rusya’nın Seçimlere Müdahalesi Ciddi Güvensizlik Yarattı’


ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Rusya’nın geçen yılki Amerikan başkanlık seçimlerine müdahalesinin ciddi güvensizlik yarattığını söyledi. Tillerson, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüşmesinde, iki ülke ilişkileri konusunda yapılması gereken “çok sayıda işi” konuştuklarını belirtti.

Tillerson ve Lavrov, Filipinler’in başkenti Manila’da Güneydoğu Asya Ülkeleri’nin bölgesel forumu sırasında bir araya geldi. Tillerson, Rus bakana, ABD’nin, Rusya’nın ülkedeki Amerikan diplomatik temsilciliklerinde görev yapan yüzlerce personeli sınır dışı etme kararına 1 Eylül’e kadar yanıt vereceğini ilettiğini kaydetti.

Tillerson, “Dışişleri bakanına, Rusya’nın diplomatik personeli sınır dışı etme talebine nasıl yanıt vereceğimiz konusunda bir karar almadığımızı söyledim” dedi.

İki bakanın görüşmesi, Başkan Donald Trump’ın geçen hafta Kongre’den geçen Rusya’ya yeni yaptırım paketini imzalamasından sonra iki ülke arasındaki ilk üst düzey temas oldu.

Lavrov da, Amerika’nın son yaptırımlarına rağmen, “Amerikalı muhataplarımızın diyalog yolunu açık tutmaya ihtiyacı olduğunu hissettik. Bunun alternatifi yok” diye konuştu.

ABD Kongresi yaptırımları ezici çoğunlukla onaylamıştı. Tasarıyı veto etse bile, kararının aşılması riskiyle karşı karşıya olan Trump, düzenlemeyi imzalamıştı. Ancak Trump yasanın, anayasaya açıkça aykırı maddeler içerdiğini ve ciddi derecede kusurlu olduğunu savunmuştu.

Eski Başkan Barack Obama, görevi devretmesine birkaç hafta kala, Amerikan istihbaratının Rusya’nın seçimlere müdahale ettiği tespitine varmasının ardından, 35 Rus diplomatı sınır dışı etmiş ve Amerika’daki Ruslara ait iki tesisi kapatmıştı.

O dönemde Rusya bir yanıt vermemişti ancak Amerika’nın yeni yaptırımlar açıklamasından sonra, ülkedeki Amerikan diplomatik temsilciliklerinden 755 personelin ayrılmasını istemişti.

Trump, Rusya’nın seçimlere müdahalesi ve kampanyasından yetkililerle olası işbirliği iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturmayı cadı avı olarak niteliyor ve bunun Demokratlarca seçim yenilgisine kılıf olarak kullanıldığını öne sürüyor.

Kongre’de konuyla ilgili birden fazla soruşturma yürütülürken, Özel Savcı Robert Mueller’in da büyük jüri oluşturduğu haberleri soruşturmaya yeni bir boyut katmış durumda.

Lavrov ayrıca, ABD’nin Ukrayna’nın doğusunda devam eden krizi görüşmek üzere yakında Moskova’ya da özel temsilci göndereceğini açıkladı. Larov, Amerikalı diplomat Krut Volker’ın Rus temsilci Vladislav Surkov’la görüşeceğini bildirdi.

Tillerson da gazetecilere açıklamasında, Rusya’nın Ukrayna krizinin çözümü için diyaloğa girme yönünde bir miktar isteklilik gösterdiğini söyledi. Tillerson, ABD ve Rusya’nın aralarında derin farklılıklar olduğunu ancak tek bir konu yüzünden her şeyi silip atmanın iyi fikir olmadığını belirtti.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG