Erişilebilirlik

TKP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı: “Seçmenler için seçeneksizliğe meydan okuyoruz”  


Türkiye Komünist Partisi (TKP), 31 Mart yerel seçim sürecinde “sol ve sosyalist partiler” açısından aday gösterme yaklaşımını ana muhalefet partisi CHP’ye kaybettirme deği, “seçmenlere seçenek sunulması” olarak yorumluyor, 17 Mart 2024.
Türkiye Komünist Partisi (TKP), 31 Mart yerel seçim sürecinde “sol ve sosyalist partiler” açısından aday gösterme yaklaşımını ana muhalefet partisi CHP’ye kaybettirme deği, “seçmenlere seçenek sunulması” olarak yorumluyor, 17 Mart 2024.

ANKARA - 31 Mart yerel seçimi yaklaştıkça farklı siyasi partilerin başta büyük şehirler olmak üzere kampanya süreçleri daha da hız kazandı. Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) Ankara adayları gazetecilerle biraraya geldi. TKP Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) adayı Ali Ufuk Arıkan, başkentte CHP’nin adayı Mansur Yavaş’ın “ülkücü geçmişiyle kutuplaştırma atmosferine teslim olma anlayışını temsil ettiğini” iddia ederek “siyaseten meydan okuma anlayışıyla yarışıyoruz” dedi.

Ali Ufuk Arıkan, TKP’nin Ankara’nın ilçelerinde yerel seçim yarışına giren Mamak adayı Asuman Alkoyak, Çankaya adayı Çisel Demirkan Sakallı ve Keçiören adayı Ferhat Şahin ile birlikte Ankara’da yerel seçimlere ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

Arıkan, Ankara’da 23,5 yılı Melih Gökçek’in yönetiminde geçen 25 yıllık AK Parti çizgisi yönetimi ardından, 5 yıllık CHP yönetiminde “rant odaklı belediyecilik” anlayışında değişim yaşanmadığını iddia etti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde son beş yıl içinde alınan kararla rant siyasetinin sürdürüldüğünü savunan Arıkan, TKP’ye verilecek oylarla “gerçek muhalefet” yapılabileceğini söyledi.

Arıkan, CHP’nin ilçelerdeki adaylarının ağırlıklı olarak eski AKP, MHP ve İYİ Partili isimlerinden oluşması sebebiyle, “sosyal demokrat çizgide bir seçenek oluşturmadığı” eleştirisini dile getirdi.

TKP Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) adayı, CHP’ye “laiklik/sekülarizm endişesi” nedeniyle oy vermekte olan seçmenlerin seçeneksizliğe mahkum bırakıldığını savundu. Arıkan, sandığa gitmeme eğilimindeki seçmenleri de dikkate alarak, TKP olarak bir seçenek oluşturduklarını ifade etti.

VOA Türkçe’nin sol ve sosyalist partiler yelpazesinde neden ittifak kurulamadığı yönündeki soru üzerine Arıkan, İstanbul ve Ankara’da büyükşehir seçimi açısından yalnızca TKP’nin aday göstererek CHP’nin adayları boyutuyla seçenek sunmayı tercih ettiğini kaydetti.

AKP’nin MHP’yle kurduğu Cumhur İttifakı’yla kutuplaştırma etkisiyle siyasette baskın olduğunu belirten Arıkan, “Bu baskı altında siyasi partiler kendi ilkelerinden geri adım atmaya başladı. Ama biz sol ve sosyalist partiler açısından birlikte hareket edebilecek zemin halen var diye düşünüyoruz” dedi.

Bu seçim döneminde yaptıkları çağrılarla sol ve sosyalist pzrtilerin güç birliğiyle siyasete girebileceğini ifade ettiklerini söyleyen TKP Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) adayı, “Hatay-Samandağ’da pazarlık yapmaksızın Türkiye İşçi Partisi’nin adayını destekleyeceğimizi duyurduk. Artvin-Kemalpaşa’da Sol Parti’nin adayına herhangi bir belediye meclisi üyeliği gibi talep olmaksızın - ki ne yazık ki son dönemde sol siyasette böyle meseleler gündeme gelmeye başladı - destek verdiğimizi açıkladık. Ama Ankara büyükşehirde mesela ortaklaşma görüşünde birleşme sağlanamadı” ifadelerini kullandı.

“Sandıkla ilişki zayıflıyor; umutsuzluk ve seçeneksizlik hali var”

TKP Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) adayı Ali Ufuk Arıkan, muhalif seçmenler açısından Mayıs 2023’teki seçimler sonrasında sandıkla kurulmuş ilişkide ciddi zayıflama olduğu ve seçmenlerde umutsuzluğun yanı sıra seçeneksizlik hali olduğu görüşünde.

Arıkan, “Mansur Yavaşb2014’te sonra 2019’da CHP’nin adayı gösterildiğinde tepkiler olmuş, ülkücü kökenli olması itibariyle adaylığı tartışılmıştı. Şimdi durum kanıksandı. Adeta sol açısından Ankara’da Mansur Yavaş’a teslim olma hali var” diyor.

Siyasette herkesin birbirine benzediğini söyleyen Arıkan, “Siyasetçiler sağdan sola, soldan sağa geçiyor. Biz buna ‘Zübük Siyaseti’ diyoruz. Bu nedenle kampanyamızda ‘Zübüklerden kurtuluyoruz’ diyerek halka seçenek sunuyoruz. Çünkü bu siyaset seçim sonrasında halkın hak arama mekanizmalarını tıkıyor, hak arama duygusunu zayıflatıyor” diye konuştu.

Ankara’da Mansur Yavaş’a “Melih Gökçek hafızası” ifadeleriyle özetlenebilecek geçmişteki AK Parti yönetimi nedeniyle destek verildiği değerlendirmesinde bulunan Arıkan, belediye meclisi kararlarına bakıldığında, son beş yılda kentin rantını paylaşmada “iktidar ile muhalefet arasında ortaklaşma” olduğunu öne sürdü.

Arıkan, bu yerel seçimlerde gerekli oy oranına ulaşmaları halinde, Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde olabilecek TKP üyeleriyle “gerçek muhalefet” sergileme iddiasında.

“Belediyecilik rant aracı görülüyor”

TKP’nin adayı Ali Ufuk Arıkan, başkentteki yerel seçimlerde bugünlerde ön plandaki konu başlığı olan “mal varlığı” tartışmasına da değindi.

Arıkan hem Cumhur İttifakı’nın (AKP-MHP) adayı Turgut Altınok’un hem de CHP’nin adayı Mansur Yavaş’ın açıkladığı mal varlıklarının ne derece gerçeği yansıttığı konusunda soru işaretleri bulunduğunu söyledi.

Cumhur İttifakı’nın (AKP-MHP) adayı Turgut Altınok’un açıkladığı mal varlığı nedeniyle “Ankara zaten O’nunmuş” yorumlarını anımsatan Arıkan, “Aslında bizim düzen siyaseti dediğimiz de tam bu. Belediyecilik de bu siyaset açısından rant aracı. Hatta bu nedenle Türkiye siyasetinde önemli bir değişim oldu. Eskiden milletvekili olmak önemliydi. Ama şimdi milletvekilleri bakıyorsunuz belediye başkanı olmak üzere yarışıyor. Bu mal varlıklarını detaylı şekilde incelemek gerekiyor” diye konuştu.

"Ankara’da sağlıklı su hakkını savunuyoruz”

TKP’nin adayı Ali Ufuk Arıkan, Ankara Büyükşehir Belediye başkanlığı adaylığıyla birlikte sessiz sedasız Melih Gökçek döneminde başlayan Kızılırmak kaynaklı suyu içme suyuna karıştırma uygulamasına son verilmesini gündeme taşıdıklarını belirtti.

Mansur Yavaş’ın seçilirken Kızılırmak suyunu içme suyuna karıştırmama ve yeşil alanları sulamada kullanma sözü verdiğini ancak Yavaş’ın bu sözü tutmadığını söyleyen Arıkan, “Ankara halen Gökçek dönemindeki plansızlık ve kötü yönetiminden kaynaklı faturaları ödüyor. Ama Kızılırmak suyu örneği itibariyle halen Ankaralılar açısından CHP gerekli değişimi sağlayamadı. Kızılırmak suyunu içme suyu şebekesine aktarma durdurulmalıydı. Ama verileri incelediğimizde 2021 yılından beri bu su Ankara şebeke suyuna aktarılıyor. Bu halk sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Biz bunun derhal durdurulmasını istiyoruz” dedi.

TKP’nin adayı Ali Ufuk Arıkan, “komünist belediyecilik anlayışı” ifadeleriyle tanımladığı bir yaklaşımla, halkın yönetimine katılımını sağlayacaklarını ve her konuda halk sağlığını önceliyeceklerini savundu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

XS
SM
MD
LG