Erişilebilirlik

Trablus’ta gruplar arası çatışmalarda 27 kişi öldü


Trablus'ta 15 Ağustos 2023'teki çatışmalardan dolayı koyu dumanlar görülüyor.
Trablus'ta 15 Ağustos 2023'teki çatışmalardan dolayı koyu dumanlar görülüyor.

Libya’nın başkentinde Trablus’ta dün iki güçlü silahlı grup bu seneki en yoğun şiddetli çatışmayı yaşadı. Pazartesi başlayan çatışmalarda dün ateşkes sağlandı. Trablus'ta bir sağlık kurumu, olaylarda 27 kişinin öldüğünü ve 100'den fazla kişinin yaralandığını duyurdu.

Özel Caydırıcılık Gücü ve 444 Tugayı, Trablus'taki en güçlü askeri güçlerden ikisi. İki grubun Pazartesi geç saatlerde başlayan çatışmaları, başkentin çeşitli bölgelerini sarstı.

Dün şehrin bazı kısımlarını koyu dumanlar sardı. Şehirde farklı banliyölerde çatışmalar patlak verirken sokaklarda ağır silah sesleri duyuldu.

Her iki grup da geçen yıl kısa süren çatışmalarda geçici Ulusal Birlik Hükümeti'ni (GNU) desteklemişti.

İki grubun aniden çatışması, Trablus'ta aylardır süren görece sakinliği bozarak, çözümsüz kalan bir çatışma riskini doğurdu.

Çatışmalar

Trablus'un Mitiga Havaalanı’nı kontrol eden Özel Caydırıcılık Gücü Pazartesi günü, 444 Tugayı komutanı Mahmud Hamza'yı seyahat etmeye hazırlanırken gözaltına almıştı. Gözaltının ardından Pazartesi günü geç saatlerde başlayan çatışmalar dün akşama kadar devam etti.

Özel Caydırıcılık Gücü, yıllardır Trablus'un ana silahlı gruplarından biri oldu. Grup, Mitiga'yı ve doğuya giden ana yolun bir kısmı da dahil olmak üzere çevredeki kıyı bölgesini elinde tutuyor.

444 Tugayı ise, başkentin geniş alanlarını ve Trablus'un güneyindeki bölgeleri kontrol ediyor.

Özel Caydırıcılık Gücü'nde eski bir subay olan Hamza, daha önce diğer silahlı gruplar arasındaki gerilimin sona erdirilmesinde arabuluculuk yapan önemli bir figürdü.

Bir Reuters tanığı, Trablus'taki bir diğer önemli silahlı grup olan İstikrarı Destekleme Birimi’nin kontrol ettiği bölgelerde sokaklarda savaşçıları ve araçları olduğunu, ancak çatışmalara karışmadığını söyledi.

Gruplar arası anlaşmayı müzakere eden şehrin ileri gelenleri televizyondan yaptıkları açıklamada, Özel Caydırıcılık Gücü'nün Hamza'yı İstikrarı Destekleme Birimi’ne teslim etmesi ve savaşçıların üslerine dönmesi konusunda anlaşmaya varmasının ardından çatışmalara ara verildiğini duyurdu.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili dün öğleden sonra yaptığı açıklamada, Trablus'ta "durumun sakinleştiğini" ve Türk birliklerinin güvenliği ile ilgili herhangi bir sorun olmadığını söyledi. Diplomatlar, Mitiga Havaalanı’nda Türk askerinin bulunduğunu söylüyor.

Libya'daki savaş

2011'de NATO destekli bir ayaklanma sonrası Libya’da güvenlik ve barış sağlanamadı.

2014'te ülke birbiriyle savaşan doğu ve batı bölgeleri arasında bölündü.

Doğu güçlerinin batıdaki Trablus'a yaptığı saldırı 2020'de sona ererken, savaşın çoğunu durduran bir ateşkese yol açtı.

Trablus hükümetini destekleyen Türkiye, Libya'da askeri varlığını sürdürdü.

Ancak, savaşın kalıcı bir siyasi çözümü için çok az ilerleme kaydedildi. Ülkede resmi statü ve finansman kazanmış silahlı gruplar gücü ellerinde tutmaya devam ediyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG