Erişilebilirlik

İkinci Seyahat Yasağına İki Mahkemeden Durdurma Kararı


Amerika’da iki federal mahkeme Başkan Donald Trump’ın ikinci seyahat kararnamesi için yürütmeyi durdurma kararı aldı. Dün akşam önce Hawaii’deki eyalet mahkemesi yargıcı, kararnamede yer alan mülteci kabulünün askıya alınması hükmüyle nüfusunun çoğunluğunu Müslümanlar’ın oluşturduğu altı ülkeye getirilen seyahat yasağını geçici olarak askıya aldı.

Bugün de (16 Mart) Maryland eyaletindeki federal mahkemenin yargıcı ise kararnamenin sadece vize kısıtlaması bölümünü askıya alma kararı verdi, mülteci kabulünün durdurulmasına ilişkin hükmü bozmadı.

Hawaii Eyalet Yargıcı Derrick Watson, kararnamenin laiklik ilkesini ihlal ettiğine inandığını söyledi. Watson, Başkan Donald Trump ve yakın çevresinin seçim öncesiyle sonrasında yaptığı açıklamalara da dikkat çekti. Trump seçim kampanyası sırasında Müslümanlar’ın Amerika’ya girişini yasaklamak istediğini söylemişti. Ancak daha sonra bu söylem yumuşatılarak, terörle bağlantısı olanların aşırı sıkı soruşturmadan geçirilmesi şeklinde değiştirildi. Yargıç Watson kararnamenin dini düşmanlığı içerdiğini de kaydetti.

Trump yönetimi Amerika’yı terör tehdidine karşı korumak için yasağın gerekli olduğunu söylüyor. Bu yönde çıkartılan ikinci kararname üç ay boyunca altı ülke vatandaşlarına ABD’ye seyahat yasağı getiriyor. Aynı ülkelerden gelen mültecilerin de dört ay süreyle ülkeye girişleri askıya alınıyor.

İran, Suriye, Yemen, Libya, Somali ve Sudan’ı hedef alan kararnamenin bugün yürürlüğe girmesi gerekiyordu. Önceki kararnameden farklı olarak son kararnamede Irak listeden çıkarılmıştı. Yine bir önceki kararnamede listed yer alan yedi ülkedeki dini azınlıklara muafiyet tanınmışken, son kararnamede bu hüküm yer almıyor.

Amerika Adalet Bakanlığı ise yargıç Watson’un kararının hem gerekçesi hem de kapsamı bakımından hatalı olduğunu söyledi. Konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada, kararnamenin başkanın ülkenin güvenliğini sağlama konusundaki yetkilerini dayanak aldığı kaydedildi ve bakanlığın tüm mahkemelerde kararnameyi savunmaya devam edeceği dile getirildi.

Başkan Donald Trump ise mahkeme kararının Amerika’yı zayıf gösterdiğini söyledi ve hukuk mücadelesini sürdüreceğini dile getirdi.

Geçen ay, Temyiz Mahkemesi, bir alt mahkemenin ilk kararnameyi durdurma kararını haklı bulmuştu. Trump yönetimi beklenenin aksine konuyu en üst yargı makamı olan Anayasa Mahkemesi’ne taşımak yerine ikinci bir kararname çıkarma yolunu seçmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG