Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Senatör: 'Trump Suçlu'


Başkan Donald Trump hakkında Eylül ayından bu yana Kongre’de devam eden azil süreci bugün Senato’da yapılacak oylamayla son bulacak. Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato’daki oylamanın Trump’ın aklanmasıyla sonuçlanması bekleniyor. Cumhuriyetçiler arasında oyunun rengi en çok merak edilen isimlerden bir ola Utah Senatörü Mitt Romney, oylamada Trump'ın suçlu bulunması yönünde oy kullanacağını açıkladı.

Trump’ın görevini kötüye kullanma ve Kongre’nin çalışmasını engellemekten suçlu bulunup bulunmayacağının belirleneceği oylama Türkiye saati ile gece yarısı 12.00’de yapılacak. Azil soruşturması Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’e siyası rakibi Joe Biden ve oğlu Hunter Biden’ın iş faaliyetlerini soruşturması için baskı yaptığı ve bu ülkeye yönelik Amerikan yardımlarını da pazarlık kozu olarak kullandığı iddiasıyla başlatılmıştı. Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi Trump hakkındaki iki suçlamayı 18 Aralık’ta kabul etmişti. Trump bugüne kadar Senato’da azil yargılamasına tabi olan sadece üçüncü ABD başkanı oldu.

Bugünkü oylama tarihi nitelik taşısa da sonucu şimdiden belli gibi görünüyor. Trump’ın suçlu bulunarak görevden alınması için 100 üyeli Senato’da üçte ikilik çoğunluğun buna destek vermesi gerekiyor. Senato Cumhuriyetçiler 53 sandalyeye sahip ve bugüne kadar hiç biri Trump’ın suçlu bulunması gerektiği yönünde bir beyan vermemişti.

Ancak bugün ilk kez Utah eyaletinden Cumhuriyetçi Senatör Mitt Romney Senato kürsüsünden yaptığı açıklamada, Trump'ın suçlu bulunması yönünde oy kullanacağını açıklayarak partisinin çizgisinden ayrı bir tutum ortaya koydu. Oylamada Trump aleyhine oy kullanacak tek Cumhuriyetçi olacağı tahmin edilen Romney, ''Anayasa'nın senatörleri cevaplamakla yükümlü tuttuğu ağır soru, Başkan'ın 'ağır suç ve cürüm' kapsamına girecek kadar aşırı ve kötü bir davranışta bulunup bulunmadığı. Evet, bulundu'' diye konuştu.

Romney'nin oyunun rengi, Trump'ı Cumhuriyetçiler'in bir bütün olarak kendisini desteklemesi arzusunun gerçekleşmeyeceği anlamına gelecek. Romney'nin hem Başkan Trup hem de Trump'a yakın çevrelerden yoğun tepki alacağı yorumları yapılıyor.

ABD’nin 45’inci başkanı olan Trump, hakkındaki iki suçlamadan herhangi birinden suçlu bulunursa görevini yardımcısı Mike Pence’e devretmek zorunda kalacak.

Bazı senatörler oylama öncesinde söz alarak kararlarının gerekçelerini anlattı. Merak edilen sorulardan biri, Demokrat senatörler arasında Trump’ın aklanması yönünde oy kullanarak parti çizgisinden sapan herhangi birilerinin olup olmayacağı. Bu kişilerden biri olabileceği ihtimali dile getirilen isimlerden biri güçlü Cumhuriyetçi tabana sahip Alabama eyaletinin Demokrat Partili senatörü Doug Jones’du. Kasım ayında Senato’ya yeniden seçilmek için yarışacak olan Jones, bugün yaptığı açıklamada, Trump’ın her iki azil herekçesinden de suçlu bulunması yönünde oy kullanacağını belirtti. Jones, ‘’Uykusuz geçen birçok gecenin ardından, Başkan’ı hem görevi suistimal hem de Kongre’nin çalışmasını engellemekten suçlu bulmak için yeterli kanıtın bulunduğu kararına üzülerek vardım’’ dedi.

Cumhuriyetçi Senatör John Cornyn ise, ‘’Umarım 2016 seçimlerinin sonuçlarını kabul etmeyen Demokrat dostlarımız bu yargılamanın sonucunu artık kabul ederler’’ ifadesini kullandı. Demokratlar’ın ikinci bir azil soruşturması başlatmayacağını umduğunu da kaydeden Cornyn, ‘’Ülkemizi bir araya getirme, bizi bölen yaraları iyileştirmenin zamanı’’ mesajını verdi.

Demokrat Senatör Jeff Merkley ise, ‘’Başkan Trump bugünden görevinden alınmalı ama alınmayacak çünkü Senato adil bir yargılama yürütmedi ve çünkü partiye sadakati ülkeye sadakatin üstünde tutmanın cazibesi bu salonda ağır bastı’’ diye konuştu.

Senato’daki Cumhuriyetçiler, eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton gibi bazı kritik isimlerin yargılama sırasında tanık olarak ifadeye çağrılmasını geçen hafta reddederek Trump’ın aklanacağının sinyalini vermişti.

Bazı Cumhuriyetçi senatörler son günlerde yaptıkları açıklamalarda, Trump’ın davranışını eleştirse de bunun görevden alınmayı gerektirecek bir kabahat olmadı yönünde değerlendirmelerde bulundu.

Tanık çağrılmasına destek veren isimlerden biri olan Cumhuriyetçi Susan Collins, ‘’Yabancı bir ülkeden siyasi bir rakibinin soruşturulmasını istemesi yanlış bir hareketti’’ dedi ve Trump’ın bu yaşananlardan ders çıkardığını düşündüğünü söyledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG