Erişilebilirlik

Trump 14 Temmuz Törenleri İçin Fransa'ya Gidiyor


ABD Başkanı Donald Trump, Fransa’nın 14 Temmuz Ulusal Bayramı kutlamalarına katılmak üzere Paris’e gidecek. Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un davetini kabul eden Trump’a eşi Melinia Trump da eşlik edecek.

Macron, Amerikan askerlerinin, Fransız askerlerinin yanında Birinci Dünya Savaşı’na girmesinin 100. Yılının anma törenlerine katılması için Trump’ı davet etmişti.

Putin’den sonra Trump başarısı

Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’i 29 Mayıs’ta Versailles Sarayı’nda ağırlayarak önemli bir diplomatik çıkış yapan Macron, Trump’ı Paris’e davet ederek ikinci büyük diplomatik adımını da attı.

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Paris’te düzenlenecek 14 Temmuz askeri törenlerine Amerikan askerlerinin de katılacağı belirtildi.

Macron, Paris İklim Anlaşması’ndan çekileceğini açıklamasının ardından soğuyan ilişkileri de yeniden ısıtmayı hedefliyor.

İki liderin 25 Mayıs’ta NATO’da bir araya geldiklerinde el sıkışması dünya medyasında geniş yer almıştı.

Fransa siyasi tarihinde önemli bir gün olan 14 Temmuz kutlamaları, Fransız İhtilali’nin dönüm noktası olan, monarşinin sembolü Bastille Hapishanesi’nin bulunduğu Bastille Meydanı’nın ele geçirildiği gün olarak kutlanıyor.

Trump’ın gelişine itirazlar

Ancak Trump’ın gelişi Fransa siyasetinde heyecanla karşılanmıyor.

Hükümet sözcüsü Chrsitophe Castaner, “Sayın Cumhurbaşkanı, Amerikalı mevkidaşı ile Brüksel’deki ilk görüşmelerinde, Amerikan askerlerinin Fransa’nın özgürlüğüne kavuşması için 1. Dünya Savaşı’na katılmasının 100. Yılı dolayısıyla davet etti” dedi.

Ancak Trump’ın İklim Anlaşması’ndan çekilmesine öfkeli çevreciler ile radikal sol parti Trump’ın davet edilmesini eleştiriyor.

Radikal sol France Insoumise/İsyan eden Fransa hareketinin lideri Jean Luc Melenchon, “Bay Trump Fransa’ya hoş gelmesin. 14 Temmuz Fransızların özgürlük günüdür. Bay Trump şiddet yanlısı bir kişi ve Fransa’da bir işi olamaz” diye konuştu.

Aynı partiden milletvekili Eric Coquerel de, “Trump İklim Anlaşması’ndan çekiliyor, Macron, onu Paris’e davet ediyor” diye eleştirdi.

Sosyalist Parti milletvekili eski bakan Stephane Le Foll ise, “Bu davet 100. Yıl dolayısıyla anlamlı ama tam da İklim Anlaşması’na kapıyı kapatıp korumacı politikalara geçtiği dönemde davet edilmesi paradoksal bir durum. Belli şartlar altında ağırlanmalı” dedi.

Ana muhalefet Cumhuriyetçiler’den eski bakan Dominique Bussereau da, “Gelsin çok iyi, buradan da Tweet atar” diye alaylı bir yanıt verdikten sonra ekledi: “Sarkozy döneminde ben bakanken Başar Esad’ı 14 Temmuz için davet etmişlerdi. Trump’ın gelişini tercih ederim.”

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG