Erişilebilirlik

Trump’a Göre Türkiye’deki Olayların Suçlusu: Obama - Clinton


Indiana Valisi Mike Pence'i (solda) başkan yardımcısı seçimi olarak tanıtan Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump
Indiana Valisi Mike Pence'i (solda) başkan yardımcısı seçimi olarak tanıtan Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump

Türkiye’de dünkü darbe girişimi ve sonuçları, yaklaşan parti kurultaylarıyla kızışan Amerika’daki Başkanlık yarışına da yansımış durumda. Cumhuriyetçi Parti’nin Başkan adayı Donald Trump’a göre Türkiye’deki “isyan” Obama yönetimi politikalarının başarısızlığının sonucu.

Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’na iki gün kala New York’ta konuşan parti adayı Donald Trump, başkan yardımcısı adaylığına bir süredir adı geçen Indiana eyaleti valisi Mike Pence’i gösterdi. Cleveland’daki kurultayın, Trump ve Pence’in 8 Kasım’da yapılacak başkan seçimleri için adaylığını resmileştirmesi bekleniyor.

Milyarder emlakçı aday, konuşmasında Indiana Valisi Mike Pence için “kampanyadaki ortağım” diye konuştu, kendisini “karakterli, onurlu ve dürüst” bir kişi olarak tanımladı.

2012’den bu yana Indiana Valisi olarak görev yapan Pence, Amerika Temsilciler Meclisi’nde de altı dönem görev yaptı. Hiçbir siyasi tecrübesi bulunmayan Trump’a, Washington siyasetine yakın bir yardımcı bulması konusunda Cumhuriyetçi Parti liderlerince uzun zamandır baskı yapılıyordu. Trump’ın partinin klasik çizgisi içinde hareket etmeyi reddetmesi, kendisinin de parti içinde dışlanması tehlikesine yol açmıştı.

Dışlanmak istemediğinin altını çizen Trump konuşmasında Indiana Valisi Pence’in, bu görevdeki performansını beğendiği için başkan yardımcısı adaylığında kendisini “ilk seçim” olarak gördüğünü söyledi. Trump, Pence’in Amerikan halkı için mücadele vereceğine inandığını belirtti.

‘Türkiye’deki isyan Obama ve Clinton’un başarısızlığı’

Sözü bir noktada Ortadoğu’ya getiren Donald Trump, “Türkiye’deki ayaklanmaya tanık oluyoruz. Bu (Başkan) Obama’nın ve (Hillary) Clinton’un başarısızlığının yeni bir göstergesi. Dokundukları her şey, korkunç, ölümcül sonuçlara yol açıyor” diye konuştu. Ancak Trump bu iddiasına açıklık getirmedi. Trump, Ortadoğu’nun her zamankinden daha istikrarsız olduğunu söyledi.

Donald Trump, “Türkiye’de çok sayıda dost var. Harika insanlar, muhteşem insanlar. Hepsine iyi dileklerimizi sunuyoruz. Bir zorluğu çözmeye çalışıyorlar, onlara iyi dileklerimizi sunuyoruz. Dün gece büyük acılar yaşandı, ama umarım çözülecek” dedi.

Benzer iddia Trump’tan sonra söz alan Mike Pence’den de geldi ve o da “Ülkemizdeki ve yurtdışındaki terör olayları, Fransa’da birkaç gün önce gördüğümüz üzücü manzaralar ve Türkiye’deki darbe girişimi, dünyanın gittikçe parçalanmaya gitmesinin bir kanıtı” diye konuştu.

Pence: ‘Hillary Clinton asla başkan olmamalı’

Donald Trump’ın başkan yardımcılığı teklifini çarşamba günü kabul ettiğini açıklayan Pence, güçlü bir liderlik çağrısında bulundu, Trump’ın Amerikan halkını anladığını, ona destek vermekten gurur duyduğunu söyledi.

“Hillary Clinton asla Amerika’nın başkanı olmamalı” diye konuşan Pence, yedi buçuk yıldır devam eden Obama yönetimi ve ilk döneminde onun dışişleri bakanlığını yapan Hillary Clinton’un politikalarının Amerika’nın dünyadaki konumuna zarar verdiğini, ülke ekonomisini boğduğunu öne sürdü.

Trump ve Pence, seçmenlere vergileri azaltma, küçük işletmeleri destekleme, kapanan maden ve fabrikaları geri açma, IŞİD’le mücadele etme sözü verdi.

Donald Trump ve yardımcılığa aday gösterdiği Mike Pence’in, Pazartesi başlayacak Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’nda adaylıklarını resmileştirmesi için büyük mücadele vermesi bekleniyor. Trump şu anda adaylığı için gerekli delege salt çoğunluğu rakamının üzerinde bulunuyor. Ancak Trump’ın yarıştan çekilen diğer rakiplerinin delegeleri karar değiştirmeye ikna etmeye çalışabileceği bildiriliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG