Erişilebilirlik

Trump Anayasa Mahkemesi'ne Brett Kavanaugh'u Aday Gösterdi


Başkan Trump yeni Anayasa Mahkemesi adayını dün akşam Beyaz Saray’da açıkladı. Prime Time’da canlı olarak da yayınlanan açıklamasında Trump, “Amerika’da daha vasıflı ve bu görevi hak eden bir kişi olmadığını” söyledi, Kavanaugh’u “hayatını kamu hizmetine adamış parlak bir hukukçu” diye niteledi.
Başkan Trump yeni Anayasa Mahkemesi adayını dün akşam Beyaz Saray’da açıkladı. Prime Time’da canlı olarak da yayınlanan açıklamasında Trump, “Amerika’da daha vasıflı ve bu görevi hak eden bir kişi olmadığını” söyledi, Kavanaugh’u “hayatını kamu hizmetine adamış parlak bir hukukçu” diye niteledi.

Başkan Donald Trump, bu ay sonunda yargıç Anthony Kennedy'den boşalacak olan ABD Anayasa Mahkemesi üyeliğine muhafazakar yargıç Brett Kavanaugh'u aday gösterdi.

Neredeyse iki dönem görev yapan eski başkanların aksine, bu Donald Trump'ın görevinin daha ikinci yılında ikinci Anayasa Mahkemesi üyeliği ataması oldu. Trump geçen yıl da, eski Başkan Obama döneminde ölen Anayasa Mahkemesi üyesi, Antonin Scalia'nın yerine bir başka muhafazakar yargıç olan Neal Gorsuch'ı aday göstermiş, Gorsuch Senato'da yapılan oylama sonucunda mahkemeye seçilmişti.

Oldukça tartışmalı geçmesi beklenen Kavanaugh'un adaylığının 100 sandalyeli Senato'daki 60 üye tarafından onaylanması gerekiyor. Onaylanması durumunda 9 üyeli ABD Anayasa Mahkemesi'ndeki muhafazakar-liberal yargıç dengesi, 5'e 4 muhafazakarların lehinde kalmaya devam edecek.

Başkan Trump yeni Anayasa Mahkemesi adayını dün akşam Beyaz Saray’da açıkladı. Televizyonlardan canlı olarak da yayınlanan açıklamasında Trump, “Amerika’da daha vasıflı ve bu görevi hak eden bir kişi olmadığını” söyledi, Kavanaugh’u “hayatını kamu hizmetine adamış parlak bir hukukçu” diye niteledi.

12 yıldır yargıçlık yapan 53 yaşındaki Kavanaugh, Başkan Trump’ın tercih ettiği gibi muhafazakar eğilimlere sahip ve kendisi, ne yürütme organındaki politikalara, ne de siyasi tartışmalara yabancı biri.

Kavanaugh hakim olmadan önce eski Başkan Bill Clinton’un hukuk danışmanı yardımcısının ölümünü soruşturmuştu. Olayın intihar olduğu ortaya çıksa da, ölümle ilgili birçok komplo teorisi yürütüldü. Kavanaugh ayrıca eski Başkan Clinton’un Beyaz Saray stajyeri Monica Lewinsky’le yaşadığı evlilik dışı ilişkinin yol açtığı Kongre azil sürecinde ön incelemeleri yürüten kişi. Kendisi ayrıca 2000 seçimlerinde George W. Bush’un başkanlığını kesinleştiren, Florida eyaletindeki oyların yeniden sayımında bulundu. Bush başkan olduktan sonra da ekibine ve seyahatlerine katıldı.

Brett Kavanaugh aynı zamanda inançlı bir Katolik ve adaylığının Senato tarafından onaylanması durumunda, Anayasa Mahkemesi’nin 1973’te kabul ettiği kürtaj hakkını geri çevirecek üye çoğunluğu sayısına ulaşılmasını sağlayacak. Görevden bu ay sonunda ayrılacak olan Anthony Kennedy, muhafazakar bir yargıç olsa da, kürtajın yeniden yasaklanmasını önleyen kilit oya sahipti. 81 yaşındaki Kennedy, eski Başkan Ronald Reagan tarafından aday gösterilmişti.

Kürtaj birçok ülkede geçmişte bırakılsa da, Amerikan halkını yıllardır en fazla kutuplaştıran bir tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Brett Kavanaugh, Başkan Trump’ın adaylığını ilan ettiği akşam Beyaz Saray’daki açıklamaya eşi, iki kızı ve anne-babasıyla geldi.

Trump’ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday göstereceği isim listesi içinde dört kişi bulunuyordu.

Senato’daki Cumhuriyetçi çoğunluk Kavanaugh’un seçilmesi için yeterli 60 oya sahip değil, bununla birlikte bu çoğunluğu da kaybetme olasılığından dolayı Kasım ayındaki Kongre ara seçimleri öncesinde Anayasa Mahkemesi’nin yeni üyesini kesinleştirmek istiyor. 51’e karşı 49 üyeye sahip Demokrat Partili senatörlerse bu atamaya ve Anayasa Mahkemesi’nin iyice muhafazakar eğilime kaymasına karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini söylüyor.

Ancak Trump’ın 2016 seçimlerini kazandığı eyaletten yeniden adaylığını koyan Demokrat Partili bazı senatörleri bu yılki araseçimlerde çok zor bir oylama bekliyor olacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG