Erişilebilirlik

Trump: 'Medyanın Düşmanca Tavrına Rağmen Kazandık'


ABD Başkanı Donald Trump kritik ara seçimler sonrası hararetli geçen uzun bir basın toplantısı düzenledi. Demokratların Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde etmesinden çok, Senato'da Cumhuriyetçilerim kazandığı başarının altını çizdi.

Başkan Trump seçimde kendisinin desteklediği adayların seçimde zafer kazandığını savundu, seçim kampanyası sırasında kendisiyle Trump arasına mesafe koyan Cumhuriyetçi temsilcilerinse bu yüzden seçimi kaybettiği imasında bulundu. Trump, Amerika siyasetinde tarihsel olarak ara seçimde başkanın partisinin puan kaybettiği verisinden hareketle, Cumhuriyetçi Parti'nin ara seçimde başarı kazanarak tarihe meydan okuduğunu savundu.

Trump yine CNN'e yüklendi

Başkan Trump'ın basın toplantısı sırasında medya mensuplarıyla yaşadığı atışma damga vurdu. CNN televizyonunu Beyaz Saray muhabiri Jim Acosta ve Trump arasında söz dalaşı yaşandı. CNN muhabiri "Demokratların Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde etmesiyle birlikte Rusya soruşturması konusunda endişeli misiniz?" diye soruldu. Trump soruya "Rusya soruşturması konusunda hiçbir endişem yok çünkü bu soruşturma düzmece" yanıtını verdi. Sorusunun devamını getirmek isteyen CNN muhabirine yüklendi, "CNN seni çalıştırdığı için utanmalı. Berbat bir inansın" diye çıkıştı.

Trump basın toplantısındaki atmosferden de rahatsızlığını dile getirdi. "Ben soruları cevaplamak için buraya güzelce geliyorum ama koltuklarından zıplayarak hakırırcasına bana soru soran insanlar görüyorum" dedi.

Trump'ın CNN ile atışması sonrasında destek Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham'den geldi. Graham Twitter'dan paylaştığı mesajında "Beyaz Saray muhabirlerinin balon içinde yaşadığı aşikar. Bazı basın mensupları Trump ve Cumhuriyetçilerin seçimde beklentilere meydan okuduğu gerçeğine katlanamıyor. Ana akım medya halkın düşmanı değil ama Demokrat Parti'nin müttefikleri" diye yazdı.

Trump, Amerikan toplumunun kutuplaştığı bir ortamda seçim sonrasında birlik mesajı da verdi. "Her şeyde anlaşmayabiliriz ama birlik sağlama şansımız var. Artık her iki partinin güçlerini birleştirme zamanı geldi” diye konuştu. Altyapı, ilaç fiyatları, ekonomi ve ticaret konularında Demokratlarla birlikte çalışmayı umduğunu kaydetti.

Trump, bununla birlikte, “Temsilciler Meclisi beni soruşturursa işbirliği yapmayacağız” ifadesini de kullandı. Trump, “O oyunu oynayabilirler ama biz daha iyi oynarız” dedi.

"Sayemde petrol fiyatları düştü"

Başkan Donald Trump'ın basın toplantısında gündeme ilişkin dış politika başlıkları da gündeme geldi. O başlıklardan biri de Trump yönetiminin İran'a yönelik yaptırımların tamamını yeniden devreye sokması ve geçiş sürecinde aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 9 ülkeye muafiyet tanınması kararıydı. Trump'a "Erdoğan İran yaptırımlarına uymayacağını söylüyor, ne diyorsunuz?" sorusu yöneltildi.

Trump soruyu "Bazı ülkelere İran'la petrol ticaretinde muafiyet verdik çünkü petrol fiyatlarının yükselmesini istemedim. Zaten petrol fiyatları da düşüyor. Bu benim sayemde oldu" şeklinde yanıtladı.

Trump, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili soruşturma konusundaki soruya ise Kongre ile konuyu görüşmeye hazırlandığı, Türkiye ile de birlikte çalıştıkları şeklinde yanıtını verdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG